Laatste Rock ’n roll sunday met geheime topact

De mensen achter het festival: Miriam Bosman, Rob Tool, Eric Boekhout, Anneke Knip en Maartje Brandt (v.l.n.r.).

De mensen achter het festival: Miriam Bosman, Rob Tool, Eric Boekhout, Anneke Knip en Maartje Brandt (v.l.n.r.).© Foto Faralda Houthuijsen

Faralda Houthuijsen

Afgelopen negen jaar stond ieder voorjaar één zondag in het teken van rock-’n-roll. Van over de hele wereld kwamen liefhebbers van die muziek en de sfeer uit de jaren waarin die hoogtij vierde naar Hoorn. Aanstaande zondag zal dat weer het geval zijn. Voor het laatst.

,,Veel mensen weten niet wat het inhoudt om zoiets te organiseren’’, denkt Maartje Brandt, die de pr verzorgt en zich voornamelijk bezighoudt met de organisatie van het randprogramma. ,,23 bands boeken en zorgen dat ze allemaal op een passende locatie staan, is niet eenvoudig’’, weet Anneke Knip, mede-oprichtster en programmeur van het festival. ,,Iedereen vindt dat we moeten doorgaan, maar het is genoeg geweest.’’

Knip bezoekt al jaren rock-’n-rollfeesten over de hele wereld en kent veel bands persoonlijk. ,,Het is maar een klein wereldje. Van Japan tot Amerika kom ik overal dezelfde mensen tegen.’’ ,,Maar er is wel veel keuze in bands’’, valt Miriam Bosman in, die verantwoordelijk is voor het randprogramma en voor het programmaboekje dat overal in de stad te krijgen is. Daarom is ieder jaar een verrassend programma samen te stellen. Dit jaar staan 23 bands in 22 cafés.

De jubileumeditie werd gekozen als sloteditie. Om extra te kunnen uitpakken, werd een crowdfundingsactie opgezet. ,,Het was een leuke actie’’, vindt Brandt die de actie opzette. ,,Maar hij heeft niet zolang gelopen en ook niet zoveel opgeleverd.’’ Van het streefbedrag van 5000 euro zijn er 3705 binnengehaald. ,,De grootste klapper is de subsidie die we hebben gekregen van Hoorn.’’ ,,Daardoor kunnen we wat makkelijker ademhalen.’’ En extra bijzondere acts inhuren.

,,Ik had al jaren een band op het oog, maar die konden we nooit betalen’’, zegt Brandt. ,,Nu komt die eindelijk! Het is de verrassingsact van de middag, dus we gaan er nog niets over vertellen, behalve dat het een act is die heel leuk is voor iedereen, niet alleen voor rockers, en dat hij van twee tot vier uur in de stad is.’’ Vanaf 14 uur is er ook al van alles te beleven in het Huis Verloren. Er is een barbier voor de heren, een dameskapper, vrouwen kunnen nog ’een fifties-outfit scoren’, er zijn dansdemonstraties en -workshops en er zijn memorabilia van het festival te koop.

,,Ook leuk is de photobooth’’, merkt Bosman op. ,,Er komt een echt retro-volkswagenbusje met props’’, legt Brandt uit. ,,Je krijgt vier fotootjes in een framepje in onze stijl. Omdat het de tiende en laatste keer is, mag iedereen die gratis meenemen.’’ ,,De foto’s worden ook allemaal online gezet, zodat iedereen kan zien hoe leuk het festival is’’, voegt Knip toe. ,,Daarvoor lopen ook zo’n vijf fotografen van een fotowerkgroep van de Blauwe Schuit rond’’, weet Brandt. ,,Zo houden we er een mooie sfeerimpressie aan over’’, besluit Bosman. Want dat is het belangrijkste van het festival en de reden van het succes: de gezellige sfeer. Of het nu schitterend zonnig weer is, of de hele dag regent.

De laatste ’Rock ’n roll sunday’ is zondag 28 mei, vanaf 14 uur in de Hoornse binnenstad. De afterparty begint om 21 uur in café The 80’s op de Roode Steen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen