Paraffine aangespoeld op deel kust Noord-Holland [video]

© Foto: Rijkswaterstaat

ANP
Den Helder

Op een groot deel van de kust van Noord-Holland is paraffine aangespoeld. Het gele goedje is gesignaleerd op het strand tussen Zandvoort en Den Helder.

Rijkswaterstaat is zondag begonnen met opruimen. Dat gaat naar verwachting enkele dagen duren.

Het meeste spul is aangespoeld tussen Wijk aan Zee en Petten, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. „Eventuele strandgangers gaan niet zoveel merken van die opruimwerkzaamheden, maar we raden wel aan het goedje niet aan te raken”, vult hij aan.

Hond

Paraffine is in principe niet schadelijk voor mensen, maar je kan er wel ziek van worden als je het binnen krijgt. „Mensen die hun hond mee naar het strand nemen moeten goed op hun huisdier letten. Pas op dat ze het niet opeten”, legt de woordvoerder uit. Honden hebben een neiging dat wel te doen.

Zondag is een aannemer begonnen met ruimen met drie zogeheten ’beach cleaners’. Er zijn twee van dit soort apparaten begonnen ter hoogte van Heemskerk, een derde is gestart bij het strand van Petten. De drie beach cleaners werken vervolgens naar elkaar toe.

Kustwacht

Het is nog onduidelijk waar de paraffine, dat er uit ziet als kaarsvet, vandaan komt. Doorgaans is de scheepvaart verantwoordelijk, die het goedje op zee loost. „De kustwacht is bezig te onderzoeken wat de bron is”, vertelt de woordvoerder.

Kustgebieden hebben geregeld te maken met aangespoelde paraffine. Vervuiling op deze schaal komt echter weinig voor, meestal is het meer geconcentreerd op één plek. Dat het bestanddeel van ruwe olie nu over zo’n groot deel van de kust verspreid is heeft vooral te maken met de stroming in zee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.