’Schol in de Noordzee’ een must voor de visser

’Schol in de Noordzee’ een must voor de visser
Schol is voor Nederland een belangrijke vissoort en een ecologische uitdaging.
© Archieffoto
IJmuiden

Een groter compliment kun je als visserijbioloog waarschijnlijk niet krijgen.

’Met meer dan buitengewone belangstelling heb ik het boek van Adriaan Rijnsdorp en Roelke Posthumus gelezen. Het lijkt alleen over de schol te gaan, maar het gaat over veel meer. Het is een geweldig boek en zou verplichte literatuur moeten zijn voor alle leerlingen op de visserijscholen, de varende vissers, de bestuurders en allen die zich met visserijbeleid bemoeien.’

Was getekend: Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. Het zegt wel iets over het respect dat de Velsense onderzoeker, inmiddels opgeklommen tot buitengewoon hoogleraar duurzaam visserijheid, geniet in zowel wetenschappelijke kringen als op de werkvloer. Rijnsdorps specialisme is de schol.

Ooit is hij zelfs op deze vissoort gepromoveerd. Namelijk dat als gevolg van de toegenomen visserijdruk de levensverwachting van de voor Nederland belangrijke vissoort is teruggelopen. Daarom moeten de schollen zich meer inspannen om zich voort te planten. En dat gaat ten koste van de lichaamsgroei. Zijn kennis en expertise op het gebied van de platvis heeft hij samengevat in het zeer leesbare „Schol in de Noordzee’, dat hij met Roelke Posthumus (evolutiobioloog) heeft geschreven. Met als ondertitel: Een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij.

Vanaf de Middeleeuwen ontwikkelde die visserij zich sterk en ook werden de schepen steeds efficiënt. Na de introductie van stoomschepen en de uitvinding van de boomkor bleek de zee eind de 19de eeuw niet zo onuitputtelijk en was er sprake van een afname van de vangsten.

Met een discussie tussen beleidsmakers, biologen en vissers over het visserijbeleid tot gevolg. In het boek komt de vraag aan de orde: is een duurzame bevessing van schol en anders vissoorten mogelijk en zo ja, welke maatregelen moeten daarvoor genomen worden? Kortom: alle aspecten van een grote ecologische uitdaging van deze tijd worden behandeld.

’Schol in de Noordzee’, 256 pagina’s, ISBN 9789045031231, 21,99 euro. Uitgeverij Business contact.

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons