Tentoonstelling over Turkije

© HSPublicity

Het Rijksmuseum viert de vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland met twee bijzondere presentaties. ‘Ottomania, de Turkse wereld door Westerse ogen’ en ‘Het moderne Turkije, portretten’.

Het Rijksmuseum bezit een zeer uitgebreide collectie prenten die een beeld van de Ottomaanse tijd geven. Een exclusieve selectie hieruit is nu twee maanden te zien; met zelfs uitingen van het ‘Rembrandtieke oriëntalisme’. Een boeiend beeld van de invloed van de oosterse sfeer op het Westen in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw: het Westen was toen in de ban van de weelderige oriëntaalse kledij, de woeste exotische reizen, de weergaloos spannende macht van het Ottomaanse Rijk.

Met de tentoonstelling ‘Het moderne Turkije, portretten’ wordt een aantal foto's aan de collectie van het Rijksmuseum toegevoegd. Fotograaf Ahmet Polat portretteerde jonge Turkse Nederlanders. Ook zichzelf. Hoogopgeleid in Nederland, nu aan het werk in Turkije. Over honderd jaar, bij een eventuele viering van vijf eeuwen Nederlands-Turkse betrekkingen, weten we hoe deze remigratie zich ontwikkelde. Deze beelden kunnen dat dan illustreren.

Beide tentoonstellingen zijn van 7 maart tot en met 7 mei te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.