Poëzieroute 'Met de stadsdichter op pad' in Den Helder

Ron Amesz

De poëtische paden op, de lyrische lanen in? Het kan vanaf deze zomer in Den Helder met de poëzieroute 'Met de stadsdichter op pad'.

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om werk van de Helderse stadsdichters. Er komt in ieder geval een folder met de routebeschrijving en de gedichten, maar de opzet is om ook paaltjes met QR-codes te plaatsen. Bezitters van een smartphone kunnen via die codes de dichters hun eigen werk horen voordragen.

De route is zo'n twaalf kilometer lang en voert van de Oude Rijkswerf naar Lands End, over de dijk naar Huisduinen en vandaar grofweg via Huisduinerweg, Tuinderspad, Linie en Javastraat naar het startpunt bij het VVV-kantoor op de werf. Dat is een papieren startpunt, de wandelaar (of fietser) kan uiteraard op elke plek aanhaken.Vijftien

De route telt vijftien gedichten, geschreven door de drie stadsdichters die de Helderse historie tot nu toe telt. Martin van Kralingen was de 'spitsafbijter'. Hij werd opgevolgd door Joop Leibbrand die twee termijnen voor zijn rekening nam. Jack Beneker staat tegenwoordig aan het poëtische roer.

De onderwerpen zijn divers. Uiteraard wordt de zee bezongen, maar er zijn ook gedichten over bij voorbeeld de watertoren, het treinstation en het Stadspark. Veel voorkennis van de stad heeft de lezer niet nodig; daardoor is de route ook aantrekkelijk voor toeristen. Het aantal gedichten kan in de toekomst nog worden uitgebreid.

De poëzieroute is een initiatief van de Begeleidingscommissie Stadsdichter, waarin vertegenwoordigers zitten van de KopGroep Bibliotheken, gemeente, het centrum voor kunsteducatie Triade, VVV en de Helderse Courant. Financiën

Als het ideaal wordt bereikt, zal de route verrijkt worden met fraai vormgegeven borden met de gedichten. Maar daar ontbreken vooralsnog de financiën voor. Ook het budget voor de QR-paaltjes is nog niet helemaal rond.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.