’85-jarige’ frustreert ontwikkelaar HHNK-complex in Edam
De vasthoudendheid van oud-architect Tjeerd Dijkstra en andere partijen in Edam om de verbouwing van de voormalige HHNK-kantoorpanden tot woningen tegen te houden, frustreert ontwikkelaar De Vier Jaargetijden.
,,Jammer dat een 85-jarige oud-architect (Dijkstra, red.) maar blijft doorgaan met procederen, terwijl het bedrijf waarvoor hij jaren geleden een deel van het complex ontwierp allang failliet is’’, zegt een woordvoerder van De Vier Jaargetijden, de projectontwikkelaar die in 2014 de voormalige kantoorpanden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kocht van de gemeente Edam-Volendam.
De ontwikkelaar wil een deel van het complex aan de Schepenmakersdijk ombouwen tot woningen. De eerste acht appartementen van project ’Heemraadshof’, die komen in de aanbouw uit de jaren zeventig, zijn zelfs al verkocht. Maar Dijkstra, Bond Heemschut, Stichting De Schepenmakers en enkele omwonenden geven hun strijd voor het behoud van het complex niet op. Tot frustratie van de ontwikkelaar. ,,We zijn de tegenstanders al tegemoet gekomen, door de entreedeuren te verplaatsen van de dijk naar de achterkant. Aan het uiterlijk van de panden verandert nagenoeg niets. Er is veel vraag naar betaalbare appartementen in Edam, de woningen waren binnen een week verkocht.’’
De tegenstanders van de verbouwing hebben formeel bezwaar gemaakt bij de gemeente, nadat zij eerder al naar de voorzieningenrechter waren gestapt. De partijen vinden dat de verbouwing de panden geweld aandoet. Een deel van het complex is monumentaal en behoort tot het beschermd stadsgezicht. Daarbij vinden de tegenstanders dat niet de juiste procedures zijn gevoerd. De voorzieningenrechter verwierp te protesten, na de toezegging van de ontwikkelaar dat deze niet vóór juli met de verbouwing zou beginnen.
De bezwaarcommissie van de gemeente komt op korte termijn met een uitspraak, waarna het college van b & w deze wel of niet over kan nemen. De Vier Jaargetijden wil bij groen licht beginnen met de verbouwing. Worden de tegenstanders later alsnog in het gelijk gesteld, dan moet de ontwikkelaar de panden in oude staat herstellen.
Tjeerd Dijkstra, ontwerper van het vergadercentrum én de kantoren waarin de eerste acht appartementen komen, zegt de uitspraak van de gemeente met spanning af te wachten. Hij sluit niet uit dat de tegenstanders ’het hogerop gaan zoeken’ als de bezwaren worden verworpen. ,,Als de eerste stap wordt gezet, is het einde zoek. Wat gebeurt er als er een nieuw gemeentehuis komt en de gemeente het vergadercentrum niet meer nodig heeft? Dan zal het centrum gesloopt worden, en dat wil ik voorkomen.’’