Alkmaars zorgcentrum Westerhout belaagd door Noro en influenza

Laboratoriumafbeelding Noro.

Gerard van Engelen
alkmaar

Zorgcentrum Westerhout aan de Van Houtenkade in Alkmaar wordt geplaagd door virussen. Tientallen Cliënten en personeelsleden hebben te kampen met diarree, misselijkheid en / of luchtweginfecties. Op bezoek bij oma moet deze dagen even met een mondkapje voor.

Het Noro-virus is zeer besmettelijk en veroorzaakt vooral de diarree en misselijkheid. Doordat de drie locaties van Westerhout geen compartimenten kennen, is het mogelijk dat Noro zich relatief snel verspreidt in de gebouwen. ,,Ze vliegen er doorheen’’, zegt zorgmanager Johan Harms. De hardnekkige bacterie kan zich overal nestelen: op trapleuningen en toiletbrillen. ,,Er is extra huishouding ingezet om te ontsmetten’’, zegt Harms.’’ Het virus heeft ook personeel getroffen, erkent hij. ,,Inmiddels is de Noro-bacterie bijna teruggedrongen door ontsmetten.’’

Bij de influenzabacterie gaat het wat stroever. Daarom zijn gebruikers van ’buiten’, zoals MCA en GGZ, gewaarschuwd. ,,Voor MCA-patiënten is een opnamestop afgesproken.’’ Omdat het influenzavirus wordt overgedragen via de luchtwegen, zijn op deuren van de kamertjes van besmette patiënten kaartjes opgehangen. Voor bezoek zijn mondkapjes beschikbaar. Hoe de virussen zijn binnengekomen is nog een raadsel. Harms: ,,Ik heb begrepen dat er in Alkmaar meerdere zorgcentra mee kampen.’’ Volgens hem is er geen meldingsplicht naar het publiek.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.