Autocrossen voor grote jongens in Venhuizen

Moos Kroon uit Ursem leidt de 2000 cc-sprintersklasse.© Foto aangeleverd

Cees Beemster
Venhuizen

Opnieuw staat Jeff de Lange aan de basis van een groots race-evenement in West-Friesland. Na de reguliere autocross, de motorwegraces en het oldtimersfestival organiseert hij nu de AutocrossMasters Venhuizen. Dat is racen op gras met auto’s en buggy’s met veel meer vermogen dan de normale autocrossers. „Dit is crossen voor grote jongens”, stelt hij. „Deze wagens rijden 180 op het rechte stuk.”

Het evenement vindt 15 en 16 juli van 10 tot 18 uur plaats langs de Meeweg in Hem. Acht jaar geleden zag Jeff de Lange deze racevariant voor het eerst in Duitsland. Belgische, Duitse en Nederlandse crossers doen al twintig jaar mee aan de internationale competitie. In Nederland worden de wedstrijden tot nu toe alleen in het oosten van het land gehouden.

Gereden wordt er met zelfgebouwde crosswagens en crossbuggy’s die tot 70.000 euro per stuk kosten. „Alleen zo’n motorblok kost al veertig mille”, weet De Lange. „Het zijn vaak ondernemers zoals garagebedrijven die hier geld insteken. Dit is het hoogste niveau op autocrossgebied. Met motors van 350 tot 500 pk. De buggy’s komen bij de start met hun vooras omhoog. Ze duiken met 150 kilometer per uur de bocht in.”

Totaal verschijnen zo’n 200 crossers aan de start van de 690 meter lange baan. De organisatie is twee jaar bezig geweest om een geschikt terrein te vinden. Dat lukte achter de Meeweg, waar dertien hectare wordt gehuurd van de families Veerman en Caspers. „We zijn ook jaren met de gemeente in gesprek geweest om toestemming te krijgen. Dat ging een stuk sneller toen we ons aansloten bij de Koninklijke Nationale Autosport Federatie. Als enige cross in Noord-Holland voldoen wij aan de KNAF-regels. Sterker nog: wij hanteren zelf nog strengere veiligheidsregels. Ons publiek zit verder van de baan af.”

Behalve elf verschillende klassen voor volwassen racers, wordt in Venhuizen ook een nieuwe klasse voor jonge coureurs van 5 tot 12 jaar gehouden. Reguliere autocrossers die aan de KNAF-regels voldoen, mogen ook meedoen. De toeschouwers zullen spektakel zien, verzekert De Lange. „Het publiek in Noord-Holland kent dit nog niet.”

Er doen ook West-Friezen mee: „Mijn schoonzoon Wouter van Vugt doet al een paar jaar aan mee bij de sprinters. Net als Chris Wagenaar uit Oosterblokker, die in 2016 Nederlands kampioen werd, Moos Kroon uit Ursem die momenteel de leiding heeft in de 2000 cc-competitie en Siebe Leeuw. Zij doen allemaal mee in Venhuizen. Net als Wayne en Devin Vlaar en Niels Smal in andere klassen.”

Prijzengeld

„Aan prijzengeld verdelen we ruim dertienduizend euro”, zegt De Lange. Met 1000 tot 1500 bezoekers komt de organisatie uit de kosten. AutocrossMasters Venhuizen heeft een begroting van een slordige 50 mille. Dat wordt bijeen gebracht via sponsoring, deelnemers- en entreegeld (tien euro per persoon per dag), en een bijdrage vanuit het lokale oldtimersfestival.

Of het een succes wordt? „Ik hoop het. Ik lig hier ’s nachts wel wakker van.” Dat is op zich al een wonder voor iemand die overdag druk is als buschauffeur en rijinstructeur. Al komen die wakkere uren ook van pas. „Want organiseren doe ik dan!”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen