Vier arrestaties voor liquidatie Lucas Boom

Wim Wegman

De politie heeft vier mannen gearresteerd voor de moord op Lucas Boom. De Zaandammer werd begin juni met veel geweld vlakbij een schoolplein vol met kinderen geliquideerd.

De recherche denkt minstens twee uitvoerders in handen te hebben. De Amsterdammers (23 en 34 jaar) zijn door een arrestatieteam aangehouden. Ze hebben een Antilliaanse achtergrond. De twee andere verdachten uit Den Haag (29) zouden de vluchtauto hebben geleverd, meldt De Telegraaf.

Volgens Kees Koreman, hoofd Generieke Opsporing in de eenheid Noord-Holland, hebben tips die de politie kreeg naar aanleiding van aandacht voor de liquidatie in media, geleid tot de aanhouding.

,,Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat mensen het te ver vonden gaan dat deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk onder de ogen van kinderen plaatsvond'', aldus Koreman. Hij benadrukt dat het oplossen van liquidatiezaken moeilijk is omdat verdachten, familie en vrienden van slachtoffers weinig tot geen informatie geven.

Boom werd met andere Amsterdamse criminelen, onder wie Danny K., in verband gebracht met de poging tot liquidatie van Etou's Belserang in de nacht van 9 op 10 november 2011. Hij was de president van de Amsterdamse afdeling van Satudarah. Een van de inzittenden van de auto van waaruit Belserang toen werd beschoten, was de vriend en misdaadcompagnon van de stiefbroer van Boom.

Hoewel ze in een wilde achtervolging met Belserang bij Zwanenburg van de weg waren gevlogen in hun gestolen snelle Audi, in het bezit van wapens en bivakmutsen, sprak zowel de rechtbank als het gerechtshof ze vrij. Dat ze een geweldsmisdrijf wilden plegen was evident, vonden de rechters in beide instanties, maar dat het om een moord ging stond onvoldoende vast.

Lucas Boom werd ook in verband gebracht cocaïnehandel via Antwerpen. De laatste jaren werd hij vaak gezien met Willem Holleeder, toen die vanaf begin 2012 weer vrij was na een langdurige celstraf voor afpersing. Boom werd in het milieu gezien als een geweldsman die klussen voor Holleeder opknapte.

Hij was één van Holleeders laatste vertrouwelingen - tot die weer in de cel belandde voor het geven van moordopdrachten. Peter Raap, die vorige maand in Diemen voor het huis van zijn ouders eveneens met automatische wapens onder vuur werd genomen, overleefde de aanslag wonderwel. Hij leidde volgens justitie in het verleden zelf moordcommando's en zou betrokken geweest bij afrekeningen in opdracht van de eveneens vermoorde crimineel Stanley Hillis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.