Islamofobie neemt hard toe
Het aantal anti-islamuitingen op internet is niet meer te tellen, stelt Bureau Discriminatiezaken (BD) vast in een onderzoek.
Zowel in reacties op nieuwsberichten als op platforms als Twitter en Facebook worden moslims beledigd. Soms gaat het om serieus haatzaaien, soms om iets dat grappig bedoeld is.
Zelfs als het BD zich beperkt tot uitingen die strafbaar zijn is er geen schatting te maken van de totale hoeveelheid berichten en evenmin over de achtergrond van de makers. Het bureau komt met twee verklaringen. In de eerste plaats dat beledigen heel makkelijk en snel kan. Het kost maar een paar seconden om veel mensen te bereiken. En de tweede verklaring is dat het taboe op haatzaaiende teksten is afgenomen.
Een van de ’hoogtepunten’ als het gaat om kwetsen van moslims was de voorgenomen komst van een moskee in Saendelft. Op Facebook waren deze teksten te vinden: ’Zullen we een varkensfokkerij er naast beginnen?’, ’Gas aansluiten op dat hok’, ’Begin er dan maar n treinstation naast ken je ze gelijk afvoeren’ en ’Ok mensen de oven staat aan. Kom maar met de eerste’. De zes schrijvers van deze en soortgelijke teksten verschijnen dit jaar voor de rechter.
Ook de vluchtelingencrisis zette nogal wat mensen aan om kwetsende teksten op internet te zetten. Op de Facebookpagina ’Je bent een Zaankanter als ..’ waren opmerkingen als ’ze moeten van onze vrouwen afblijven’ en ’straks verkrachten ze onze dochters’ vaak te lezen.
Minder zichtbaar is de andere behandeling die moslims krijgen op school en daarna als zij op zoek gaan naar werk. Uit gesprekken is het BD gebleken dat kinderen met een moslimachtergrond of een andere huidskleur op school zelfs zwaarder gestraft worden. Ook kreeg een meisje de keuze voorgelegd om haar hoofddoek af te doen of van school te gaan.
Het aantal incidenten - vooral digitaal - is een veelvoud van de hoeveelheid meldingen die het BD krijgt. In 2012 en 2013 bereikten twee islamofobie meldingen het bureau, waarna in 2014 twaalf meldingen binnen kwamen. Afgelopen jaar waren dat er er veertien. Volgens Erik Schaap van het bureau zijn alleen meldingen die zuiver om de islam gingen geteld en ook alleen incidenten die strafbaar zijn. Twijfelgevallen zijn onder vrijheid van meningsuiting geschaard. Maar ook ziet BD een gewenning ontstaan. ,,Mensen denken dat er veel geklaagd wordt maar het tegendeel is waar. In de klachten zien wij alleen het topje van de ijsberg.’’