'Nieuwe spaartaks is helemaal niet eerlijk'

Medewerker Internet
Amsterdam

Het kabinet is niet eerlijk over de nieuwe vermogensbelasting. Daarbij gaan rijke mensen in verhouding meer belasting betalen dan mensen met een kleiner spaarsaldo. Voor die aanpak ontbreekt elke logica.

Dat zegt professor Koen Caminada, belastingexpert van de Universiteit van Leiden. Hij adviseerde het kabinet over de belastinghervorming in de commissie-Van Dijkhuizen.

Fictief rendementNu betaalt iedereen 30 procent vermogensbelasting over een fictief rendement van 4 procent. Omdat spaarders nooit zoveel rente kunnen krijgen, wil het kabinet deze belasting veranderen. Daarbij gaan kleine spaarders minder betalen en zeer vermogende mensen meer.

Volgens de coalitie behalen rijke mensen nu eenmaal meer rendement over hun beleggingen dan kleine spaarders aan rente krijgen. „Hoe het kabinet daarbij komt, is een raadsel”, zegt Caminada. Volgens hem is er ’nauwelijks enig verband’ tussen de mate van rijkdom en het rendement. „Dit is echt een gekunstelde redenering.”

De hoogleraar verwijst naar onderzoek van het Centraal Planbureau. Daaruit blijkt dat het niet zoveel uitmaakt of je een bescheiden spaarrekening hebt of een grote portefeuille aandelen. Het gemiddelde rendement over meerdere jaren is ongeveer gelijk.

Caminada: „Het kabinet doet niets anders dan een progressief belastingtarief invoeren over vermogen. Het zou beter zijn geweest als het ook zo was gepresenteerd. Eerlijkheid duurt het langst.”

RenteDe commissie-Van Dijkhuizen adviseerde eerder om niet meer een fictief rendement te belasten, maar de werkelijke rente. Dat gebeurt nu nog steeds niet, aldus Caminada. Hij wijst erop dat spaarders tussen 25.000 en 125.000 euro belasting moeten betalen over een rentepercentage van 2,9. „Dat rendement haalt de kleine spaarder natuurlijk nooit, die krijgt hooguit 1 procent op zijn spaarsaldo.”

De hoogleraar verwacht dat miljonairs op zoek gaan naar uitwegen. Voor hun gaat de belasting namelijk aanzienlijk omhoog. „Het wordt zeer lucratief om fiscale constructies te gaan verzinnen om deze belasting te ontlopen.”

De nieuwe vermogensbelasting moet in 2017 ingaan. Kleine spaarders betalen dan belasting over 2,9 procent rendement. Dat loopt op tot een belastbaar rendement van 5,5 procent voor vermogens boven een miljoen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.