Bierdrinkers Burundi dreigen met boycot

Leontien van Engelen

Actievoerders in het Midden-Afrikaanse Burundi hebben maandag gedreigd een bierboycot van 2 dagen te organiseren als de voornaamste brouwerij de prijsstijgingen niet ongedaan maakt.

De grootste brouwerij Brarudi, eigendom van Heineken (60 procent) en de Burundese regering (40 procent), verhoogde de prijzen van bier vorige maand met 10 tot 15 procent. Dat volgde op hogere belastingen op bier.

Het Collectief Tegen de Hoge Kosten van het Levensonderhoud eist dat het bier niet duurder wordt. De brouwerij heeft volgens Noel Nkurunziza van het collectief de forse prijsstijging enkel doorgevoerd om de overheid onder druk te zetten. De regering verhoogde de belastingen om een gat in de begroting van 11 miljoen Burundese francs (circa 6 miljoen euro) te dichten. Dat was ontstaan door het schrappen van belastingen op bepaald voedsel.

Bier is in Burundi en sommige andere Afrikaanse landen bijna een ’primaire levensbehoefte’. De economie lijdt doorgaans onder problemen van de biersector. Brarudi is bijvoorbeeld goed voor een vijfde van al het geld dat met inkomstenbelastingen wordt geïnd. De regering neemt het dreigement serieus. Een anonieme topfunctionaris zei te vrezen dat de boycot straks „de nationale economie saboteert”.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.