Egmondse kloosters openen deuren voor publiek

Lioba kooster in Egmond-Binnen.© Archieffoto: Alef Starreveld

ANP
Egmond

Bijna veertig kloosters zetten dit weekeinde tijdens de Open Kloosterdagen hun deuren open voor belangstellenden. Zo de Adelbertabdij en het Liobaklooster in Egmond.

In het Liobaklooster kunnen bezoekers vieringen bijwonen om 9, 12.15 en 17.30 uur.

De Adelbertabdij organiseert rondleidingen en een lezing. De abdij is de oudste van Nederland, opgericht in de tiende eeuw.

De bewoners willen hiermee de spirituele traditie van de deelnemende kloostergemeenschappen onder de aandacht brengen van het grote publiek.

Het evenement wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. Voor het eerst zijn dit jaar de Open Kloosterdagen verspreid over een heel weekeinde. Sommige kloosters zijn alleen op zaterdag of zondag open, terwijl andere het hele weekeinde bezoekers ontvangen.

Vrijwel alle kloosters nodigen hun bezoekers uit om een of meer gebedsdiensten bij te wonen en bieden de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de religieuzen die er wonen. Verder zijn er lezingen, tentoonstellingen, wandelingen en muziek.

De kloosterlingen willen laten zien dat een religieus leven ook in deze tijd een bewuste levenskeuze is. ,,Er is nog steeds veel belangstelling voor het kloosterleven'', aldus een woordvoerster van de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Kijk hier voor een overzicht van alle open kloosters in Nederland.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.