Koninklijke familie komt aan in De Rijp

Saskia Knegtering
GRAFT-DE RIJP

De koninklijke familie is zaterdagochtend rond 10 uur aangekomen in De Rijp. Het plaatsje in de Noord-Hollandse gemeente Graft-De Rijp is de eerste plek die koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun gevolg aandoen op deze allereerste Koningsdag. De dorpsomroeper kondigde de komst van het hoge bezoek aan, waarop burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen hen verwelkomde.

De koninklijke gasten, onder wie prinses Beatrix, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en hun kinderen, maken kennis met het dorp en zijn historie. Zo leidt de route ze langs helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater, is er aandacht voor de haringvisserij en walvisvaart, klinkt het Rijperlied en maken de gasten een vaartochtje. In totaal helpen 1200 vrijwilligers mee om het bezoek aan De Rijp tot een feest te maken.

Toen de koninklijke gasten uit de bus stapten, werden ze onder luid gejuich ontvangen. Ook zongen de toeschouwers langs de kant ’Lang zal hij leven’.

„We willen laten zien dat De Rijp het beste dorp van Holland is. En jullie meenemen in een reis door de tijd.” Dat zei burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen in haar welkomstspeech. Volgens de burgemeester heeft iedereen maanden hard gewerkt om er een „fantastische dag” van te maken voor de koninklijke gasten.

Máxima en Willem-Alexander moesten tijdens hun tocht door De Rijp onder meer tennissen op een baan die speciaal door de tennisvereniging was gemaakt. Ook mocht het koninklijke familie onderweg ’keiensmijten’: met keien probeerden ze een paaltje om te stoten. En dat was nog niet makkelijk. Alleen prinses Annette lukte het om het paaltje te raken, waarvoor ze een medaille kreeg.

Ondanks het grote enthousiasme is het niet vol in De Rijp. Volgens een gemeentewoordvoerder is het gezellig druk. Hij schat de opkomst op zo’n 7000 tot 8000 mensen. „Maar dat is juist goed. Het was voor ons een belangrijk punt dat het niet te druk zou worden. Zoals het nu is, is het perfect.”

Na De Rijp reist de familie om 11 uur door naar Amstelveen, de tweede locatie van deze Koningsdag. Aanvankelijk stond de viering van het feest al vorig jaar gepland in deze plaatsen, maar dat ging niet door vanwege de troonswisseling. De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, zei eerder „buitengewoon verheugd” te zijn dat het bezoek nu alsnog doorgaat. De programma’s, die voor het grootste deel al waren bedacht, bleven vrijwel ongewijzigd.

Koningsdag is eigenlijk op 27 april. Maar omdat dat dit jaar op een zondag valt, is ervoor gekozen het feest een dag eerder te vieren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.