Op het EK is het gras overal 23 mm hoog

Ombudsredactie
alkmaar

U dacht misschien dat die Poolse en Oekraïense grasmaaiers zelf mochten bepalen hoe kort ze het gras in de EK-stations maaien, maar nee hoor: daar zijn strenge normen voor. 23 mm, niet hoger, niet lager.

Nederland heeft het NEN, het normalisatie-instituut, dat in Europees verband afspraken maakt over producten. En dus ook over voetbalproducten.

Het gras dus, maar hoe meten ze dat dan?Er is een meetlat met een soort ronde halve schijf ontwikkeld. De meetlat staat op de ondergrond en de schijf rust op de grassprietjes. Zo kan heel nauwkeurig de lengte bepaald worden.

Neem de stoeltjes in de stadions. Die moeten een gewicht van 2000 kilo kunnen dragen. De zitting is 40 centimeter diep en 50 centimeter breed. De beenruimte houdt niet over: 30 centimeter, maar ook dat is afgesproken.

De ballen, de Tango 12, voldoen niet alleen aan de normen van de FIFA, maar ook aan de Europese richtlijnen. Vanaf een hoogte van twee meter moet een bal, die op een betonnen ondergrond stuit, minstens 1 meter en 35 centimeter omhoog komen.

Ook de persoonlijke bescherming van de spelers ontkomt niet aan de normering. De scheenbeschermer kan na een trap niet meer dan 15 mm verschoven zijn. Opvallend genoeg zijn er nog geen normen gemaakt voor de voetbalhelm.

Het doel, niet onbelangrijk bij strafschoppen: altijd 7,32 m bij 2,44 m. De lat mag bij een raak schot maximaal één centimeter doorbuigen.

Het NEN heeft over de normen een leuk filmpje op You Tube gezet, waarin een en ander goed wordt uitgelegd: www.nen.nl/ek2012

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.