Poortacties bij AH Zaandam

Internetredactie
zaandam

Truckers voeren maandag in alle vroegte actie bij twee distributiecentra van Albert Heijn in Zaandam en Geldermalsen. Ze willen daar handtekeningen verzamelen van chauffeurs van de grootgrutter om werkgevers in de transportsector verder onder druk te zetten.

Dat meldt FNV Bondgenoten. De chauffeurs en werkgeversvereniging TLN ruziën al maanden over arbeidsomstandigheden en lonen in de branche.

Albert Heijn was al eens eerder mikpunt van de zogeheten poortacties van boze chauffeurs. Ook bij opdrachtgevers Kuehne en Nagel, Jumbo, C1000, Bakkersland, en in de Rotterdamse havens werden dergelijke acties gevoerd. Bij transportbedrijven SITA, Portena, Koopman, Geodis, Van Uden, UPS, Peter Appel, Simon Loos en Knap gingen de werknemers in staking.

De Nederlandse chauffeurs willen dat er in een nieuwe cao afspraken komen die verdringing door Oost-Europese vrachtwagenbestuurders tegengaan. Die zouden hun banen inpikken door voor veel minder geld te werken. Ook willen ze dat hun salaris met drie procent omhoog gaat.

Albert Heijn is een van de grote opdrachtgevers in de sector. ,,Opdrachtgevers zijn op dit moment de enigen die profiteren van de oneerlijke concurrentie door schijnconstructies", stelt onderhandelaar Egon Groen in een verklaring. ,,Die concurrentie gaat over de rug van Nederlandse én buitenlandse werknemers en ik vermoed dat de besparing voor het grootste deel verdwijnt in de zakken van de opdrachtgevers. Chauffeurs zijn dit meer dan zat."

Woensdag overleggen de bonden en TLN weer met elkaar. Dan wil de bond een tienpuntenplan aanbieden aan de werkgevers, met handtekeningen van zo veel mogelijk truckers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.