Shalom

Eric Kok

De dag  begon hoopvol, het zoveelste bestand tussen Israël en Hamas houdt stand. Er is kans op vrede, omdat het staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd geldt.

Hamas viert het bestand als een overwinning. Maar deze Gaza-oorlog kent alleen maar verliezers, en de burgers van de Gazastrook zijn de grootste verliezers. Hamas heeft hen als menselijk schild misbruikt, en is daarmee - indirect - verantwoordelijk voor de duizenden doden. De organisatie heeft bovendien veel slagkracht verloren.

Israël kan zich ook niet als overwinnaar presenteren. Het peperdure raketschild werkt redelijk. Toch landden er raketten dicht bij het vliegveld van Tel Aviv, waardoor het vliegverkeer stilgelegd moest worden, en buitenlanders afgeschrikt werden. Het belangrijkste doel, Hamas voorgoed uitschakelen, is niet bereikt. En Israël heeft veel goodwill verloren. Het is met een twijfelachtige rechtvaardiging Palestijns gebied binnengevallen en heeft veel burgers gedood. Het heeft te weinig gedaan om burgerslachtoffers te vermijden.

Het Palestijns Bestuur van Abbas liet zien dat het krachteloos is, net als de Europese Unie. En Amerika, Israëls enige bondgenoot, was niet bij machte om een rol van betekenis te spelen. Pas als alle partijen elkaar iets gunnen, kan er iets van een blijvende vrede ontstaan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.