Alarm om kankerverwekkend chroom-6 in marinewerf Den Helder

Hedzer Faber
Den Helder

Op een deel van de Helderse marinewerf is een besmetting met het gif chroom 6 geconstateerd. Een werkhal is donderdag gesloten verklaard. Personeel is gevraagd urine af te staan ter controle.

Defensie bevestigt de gang van zaken. Chroom 6 is een kankerverwekkende stof in verf en lak om militaire vaar-, voer- en vliegtuigen tegen de elementen te beschermen.

Namens het commando zeestrijdkrachten reageert overste Karen Loos: ,,In Den Helder is onlangs een nieuwe schuurcabine in gebruik genomen, met een separate stofafzuiging. Door het plaatsen van de nieuwe cabine, kon het oude systeem in de polyesterwerkplaats ontmanteld worden. In de werkplaats zijn in het verleden, voordat de regelgeving voor werken met chroom-6 werd ingevoerd, werkzaamheden met die stof uitgevoerd.”

In de werkplaats is sinds de invoering van de regelgeving louter gewerkt onder geconditioneerde omstandigheden, meldt Loos.

Zij legt uit: ,,Om zeker te stellen dat bij de demontage geen gevaarlijke stoffen zouden vrijkomen, zijn metingen uitgevoerd. Deze toonden aanwezigheid van chroom 6 in het stofafzuigsysteem aan. Uit voorzorg is het gebouw gesloten. Het resultaat van verdere metingen wordt begin volgende week verwacht.” Het personeel is voorgelicht en wordt gecontroleerd op besmetting.

Chroom-6 is een artificiele variant op natuurlijk chroom en werd in het verleden veel gebruikt om metaalcorrosie tegen te gaan. Het is echter bijzonder gevaarlijk voor de mens als het als stof vrijkomt. Dan kan een kleine hoeveelheid al genoeg zijn voor besmetting.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.