Fruit met mest vrij van vorst

Redacteur Alkmaar
WIJDENES

Fruittelers verwachten volgende maand duidelijkheid van het ministerie van landbouw over vergoeding van schade door de strenge vorst van vorig jaar.

De schade voor de fruitsector in Noord-Holland bedroeg bijna 20 miljoen euro. Als wapen tegen nieuwe vorstschade hebben telers de kwetsbare onderstammen van bomen toegedekt met champignonnenmest of andere compost.

Een jaar geleden registreerde Frits ter Hofstede (58) een ’ongewenst unicum’. De temperatuur was in de nacht van 3 op 4 februari op zijn fruitbedrijf in Wijdenes teruggelopen tot dik min 21 graden. ,,Ik ben ’in het fruit geboren’, maar zo ver onder nul had ik nog nooit meegemaakt.’’

De West-Fries, provinciaal voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO, zag daarna de bui al hangen. De schade aan het fruit door het extreme weer van 2012 is opgelopen tot 75 miljoen euro, een ongekend hoog bedrag.

De helft van deze schade deed zich voor in Flevoland, bijna een kwart in Noord-Holland. De uiteindelijke schade kan nog verder stijgen. ,,Het is goed mogelijk dat aangetaste bomen het alsnog niet redden’’, zegt Ter Hofstede.

Hoogstens enkele miljoenen

De NFO deed een beroep op de overheid voor financiële steun. Dit verzoek is nog niet afgehandeld. Het onderzoek naar een indicatie van de schade kostte veel tijd. Eind maart komt er uitsluitsel. NFO tempert hoge verwachtingen. ,,Als er geld komt, zal het hoogstens enkele miljoenen zijn’’, voorspelt Peter van Kampen vanuit het NFO-hoofdkantoor in Zoetermeer.

Bij de ruim tachtig fruitbedrijven in Noord-Holland loopt de schade zeer uiteen. Ter Hofstede: ,,Bij dertig procent van de bedrijven was de oogst bijna volledig verloren. Er waren ook bedrijven die heel weinig last hadden. De oorzaken zijn heel divers. De belangrijkste verklaring is de ligging van de percelen.’’

Oogst 40 procent minder

De vorst hield vooral onder de peren huis. Dit fruit is het kwetsbaarst. De helft van de Noord-Hollandse fruitbedrijven is volledig gericht op peren. Door de strenge winter was de oogst 40 procent minder dan die van topjaar 2011. ,,De prijzen zijn daardoor goed. De prijs is de laatste weken gestegen naar bijna één euro per kilo. Geweldig. De kostprijs ligt rond de 55 cent. Maar dan moet je wel fruit hebben te verkopen. De zwaarst getroffenen kloppen aan bij de bank.’’

Om nieuwe vorstschade te voorkomen hebben telers de vorstgevoelige onderstammen van jonge perenbomen toegedekt. ,,Vroeger deed je dat altijd, maar deze bescherming waren we uit het oog verloren.’’ Mest van champignons of andere compost geeft een goede bescherming. Loonbedrijf David en Wim Vriend te Hem heeft een speciale verspreider ontwikkeld, gebaseerd op een oude mestwagen.

Nieuwe vorstperiode

Een tweede serieuze vorstperiode in deze winter dient zich aan. Frits ter Hofstede maakt zich niet zenuwachtig. ,,Ik verwacht geen temperaturen onder de min 15 graden.’’ Hij voorspelt dit jaar een grote oogst. ,,De bomen tellen een ongelooflijk aantal bloemknoppen.’’

ED DEKKER

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.