Comfort, lef en humor

Renée van der Nat

Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Vandaag Standpaviljoen SB Noord in Bergen aan Zee. Het resultaat: 8-

Als alles in je leven lijkt te lukken – heerlijk gezin, geweldige baan, veel vrienden – krijg je het idee regisseur te zijn over je eigen bestaan. Dat ben je dus niet...

Zaankanter Michael Smit, oprichter, directeur en eigenaar van de winkelketen Sissy-Boy, zal die gedachte dikwijls door zijn hoofd hebben laten spelen in de laatste maanden voor zijn dood, begin juni van dit jaar. Eigenzinnig was Smit, die slechts 53 jaar werd. Charismatisch ook en buitengewoon succesvol. Sinds hij in 1981 zijn eerste winkel – in Zaandam – opende, groeide zijn concern uit tot een lange reeks vestigingen: van de A van Antwerpen tot de Z van Zwolle, met 29 winkels daar tussenin. Verkocht Sissy-Boy in het begin alleen kleding, altijd zelf ontworpen en gemaakt, later kwamen daar allerhande producten bij op het gebied van interieur, verzorging en voeding. Vanuit die laatste lijn was het een kleine stap naar de opening van lunchrooms in de bestaande winkels. Alkmaar kreeg zo’n ’SB Dagelijks’, net als Heemstede en natuurlijk Amsterdam. Maar Smit wilde nog een stap verder en begon in 2007 zijn eerste echte smulzaak: SB Noord. Een strandpaviljoen met de aspiraties van een echt restaurant. Geheel à la Sissy-Boy kun je alle interieursnuisterijen, voedingsmiddelen en zelfs de meubels van SB Noord ter plekke kopen. En ook daar aan het strand regeert het credo dat Michael in zijn laatste Sissy-Boy-gids nog in zijn voorwoord schreef: comfort, lef en humor.

Maar ter zake. SB Noord heeft, inderdaad, een comfortabel wit terras en een eenvoudig wit interieur, waarbij de sfeer vanzelfsprekend wordt gemaakt door de meubels en woonattributen. Gave lampen, kekke stoelen, ellenlange tafels, een bonte verzameling schilderijlijstjes. Het personeel draagt meest spijkerbroeken, T-shirts met V-hals en gympen. Oh ja, en eenmaal teenslippers. En die laatste, die ook haar Hollandse gasten in het Duits aanspreekt, is minder vrolijk dan de rest. Gebrek aan humor, in termen van Smit.

De kaart is opgedeeld in creaties voor ontbijt en lunch (gezonde salades en prachtige sandwiches) en het serieuze werk voor ’s avonds. Met tussendoor ook nog ’zandhapjes’, zoals gamba’s met een klein pepertje (6,50 euro). Nu eens niet gebakken, maar gegaard in een licht lobbige witte wijnsaus met groene kruiden, een enkel plakje knoflook en genoemd pepertje. Erg smakelijk, met heel vers gebakken bruinbrood erbij.

De bouillabaisse (8,95) mag dan aan de prijs zijn, de zuid-Franse soep zit wel boordevol vis en schaal- en schelpdieren. Rivierkreeftjes en mosselen, zalm en zeebaars, ze behouden allemaal hun eigen smaak, terwijl de licht gebonden bisque hen samenbindt gelijk Gods water dat daags hiervoor nog deed. Alleen ontbreekt het brood, wat bij zo’n Franse klassieker natuurlijk nooit mag.

Het hoofdgerecht van coq au vin is eveneens duur (23,50 euro – dat zal het element lef zijn uit Michaels credo) – maar ook hier geldt dat je wel wat krijgt voor je centen. Twee fikse dijen van een scharrelkip, omgeven door beetgare zomergroenten als wortel en peul, gekonfijte sjalotjes en zelfs zilveruitje voor een lekker zuurtje. Extra hartig wordt de coq au vin dank zij droog gebakken spekkies en piepers brengen een zoetje in. Zo heb je bijna alles wat je mond maar wil: zoet, zuur, zout en hartig, met een bite dank zij die groenten. Alleen een bittertje, van bijvoorbeeld een toef jonge bietscheuten bovenop, ontbreekt. En brood wordt ook hier node gemist.

Kostelijk tot slot is toet uit de taartenvitrine. Zeker voor mensen die nooit kunnen kiezen tussen kaas of zoetigheid, want de Akersloter bakkers van Bedford&Delancey maken een fantastische cheesecake voor SB Noord. Met een bodem die neigt naar bastognekoeken en een zalig kleffe, zoet-frisse vulling bovenop. Allemaal zonder kleur- en smaakstoffen. Want in het leven van Michael Smit was altijd alles echt.

Strandpaviljoen SB Noord, C.F. Zeilerboulevard 3 in Bergen aan Zee, 072 – 5814940, www.sbnoord.nl.

Voor reacties en tips:

overdetong@nhd.nl

Archief: www.nhd.nl/odt

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.