Goede buren of anders Buuv

Ed Brouwer

Een goede buur is beter dan een verre vriend, heeft u iets met die tegeltjeswijsheid?

Hoewel hele hordes erg op zichzelf zijn en geen behoefte hebben aan burencontact - niet eens de moeite nemen kennis te maken als ze ergens komen wonen - doen ook heel veel mensen hun best een goede buur te zijn. Een praatje over de heg, belangstelling voor elkaar tonen, misschien een kop koffie of een biertje, samen een klus klaren, een kop suiker uitlenen, even oppassen, een pakje voor elkaar aannemen, feestlawaai een keer voor lief nemen, bij afwezigheid een oogje in het zeil houden…

Zelf heb ik niet te klagen, maar mijn ouders hadden helemaal gouden buren. Piet en Jennie van der Klok, onvermoeibaar steunden zij hen toen de jaren steeds zwaarder drukten. Zelfs midden in de nacht boden zij hulp bij valpartijen en andere ongemakken. Zonder hen hadden zij nooit zo lang thuis kunnen blijven wonen. Zulke buren gun je iedereen. Maar niet iedereen is het gegeven.

Zeker voor oudere mensen moet het zorgelijk zijn als er niemand in je naaste omgeving is die naar je omkijkt. Dan kan de eenzaamheid je verstikken. In sommige steden als Haarlem, Zaanstad en Heerhugowaard hebben ze daarvoor een fantastisch alternatief: Buuv. Buuv verbindt de vraag en het aanbod van contacten en diensten die je als bewoners voor elkaar kunt doen zonder dat er iets tegenover staat.

Wie er graag gebruik van wil maken, is de 85-jarige lezeres die me met een muizenstemmetje haar probleem schetst: ze wordt geweigerd. Geen idee waarom dat is. Het maakt haar vreselijk verdrietig. Waarom ontzegt Buuv deze oude mevrouw het leggen van contact?

Dat wil de coördinator wel uitleggen. Zo zielig als het klinkt, is deze mevrouw volgens haar niet. Integendeel, er zijn wel degelijk contacten met haar geweest, maar dat was geen genoegen. Mevrouw deed bij herhaling onbeschoft tegen vrijwilligers. Verbeterafspraken werden niet nagekomen en uiteindelijk heeft Buuv moeten besluiten haar uit te sluiten. Best treurig. Mevrouw zelf herkent zich er niet in. Buuv bejegent háár onheus... Het lijkt erop dat zij zichzelf in de weg zit. Woont er in Haarlem niet iemand met een groot hart die tegen een stootje kan en deze oude dame nog wat geluk wil brengen?

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.