Vakbekwaamheid financiële dienstverleners

© HSPublicity

Minister De Jager van Financiën neemt maatregelen om de vakbekwaamheid van financiële dienstverleners te verbeteren. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat ongeveer 20 procent van de adviseurs niet of niet volledig voldoet aan de huidige vakbekwaamheidseisen.

Het huidige vakbekwaamheidsstelsel voldoet op een aantal punten niet aan de huidige eisen. Het is bijvoorbeeld nog niet verplicht dat alle adviseurs hun vakbekwaamheid door middel van een diploma kunnen aantonen. De consument is er dus nu niet zeker van dat de persoon die hem adviseert ook werkelijk over de vereiste vakbekwaamheid beschikt.

De minister schroeft de wettelijke eisen voor vakbekwaamheid op en doet voorstellen ter verbetering van de kwaliteit van examinering. Ook wil hij een diplomaplicht invoeren voor alle adviseurs. Verder vindt hij dat de sector een centraal register zou moeten hebben waarin alle adviseurs worden opgenomen.

Minister De Jager: „Als consument moet je ervan kunnen uitgaan dat degene die je adviseert ook echt verstand van zaken heeft. Het gaat vaak over ingrijpende zaken als hypotheken en levensverzekeringen, waarover keuzes gemaakt moeten worden. Advies hierover moet dan gewoon goed en deskundig zijn.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.