Nijntje

Hedzer Faber.© Foto Peter van Aalst

Hedzer Faber

Een van mijn favoriete onderzoekjes ooit leidde tot een van mijn favoriete tv-reportages ooit.

De BBC bracht in ’Het geheime leven van de kat’ prachtig in beeld wat die beesten uitspoken als wij niet kijken. Ze kregen een piepklein en licht gps-zendertje om hun nek, sommigen ook een cameraatje.

Waar de poezenbaasjes van hun harige huisgenoten vaak dachten dat die sullige schootslaper qua avontuur niet verder kwam dan poepen onder de rododendron van de buren, was nu te zien hoe ze soms kilometerslange patrouilles afleggen over territoria in naburige bossen. En hoe ze eten stelen bij de buren en hun rondetijden op elkaar afstemmen om niet elke dag met elkaar te hoeven vechten.

Na het verschijnen van die documentaire in 2013 werd de ’pet tracker’ enorm populair en tegenwoordig kun je met een investering van luttele tientjes op je smartphone volgen waar Poekie uithangt.

Dat lijkt me een mooie kans voor de boswachters van Landschap Noord-Holland in hun strijd tegen konijnenstropers die zich maar niet op heterdaad laten betrappen. Geef die konijnen een zender. Levert vast leuke data op voor wetenschappers en zodra Nijntje met tachtig kilometer per uur over de Zanddijk raast, is het tijd om de politie te bellen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.