Docente Kirsten gaat van school naar school

Kirsten Bouwens geeft nu les op het Sancta in Haarlem.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Noord

Docent Kirsten Bouwens (45) werd zzp’er omdat ze meer afwisseling in haar werk wilde.

Dan valt ze in op de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis, dan op het Ichthus Lyceum en een andere keer geeft ze les op het Kennemer Lyceum in Bloemendaal. ,,Het is heel afwisselend”, zegt ze. ,,Ik hop van school naar school, en dat is ook het leuke van mijn baan. Ik heb tot de kerst in de Bijlmer gewerkt en nu ben ik aan de slag in een 5-havo klas in Heemstede.”

Het aanbod aan scholen waar Bouwens lesgeeft is heel divers: van vmbo tot aan vwo. Of het niet lastig is, steeds weer op een andere school invallen?

,,Nee, dat is goed te doen. Het is een kwestie van goed plannen. Dat je in kaart brengt wat een klas heeft gedaan en wat ze nog moeten doen. En je moet natuurlijk goed overleggen en je plan afstemmen met collega’s.”

Bouwens legt zich toe op alleen het lesgeven op de scholen waar ze werkt: ,,Dat vind ik wel een voordeel. Ik vergader niet, geef alleen les. Ik hoef geen studieplannen te maken of de rol van mentor op me te nemen. Die hele rompslomp hoef ik ook niet.”

De lengte van de periode van invallen wisselt: ,,Soms is het drie maanden, een andere keer is het een paar weken. Ik krijg mijn werk via bureau ‘Teach-Inn’, die heeft een grote kaartenbak met scholen die docenten zoeken. En vaak gebeurt het ook dat een school me belt waar ik al eens eerder heb gewerkt.”

Of ze ooit nog eens in loondienst gaat als docent? ,,Wie weet. Misschien dat ik op een gegeven moment op een school kom, dat ik denk: ‘hier blijf ik’.

Ik heb die school tot nu toe nog niet gevonden, hoe leuk ik het vaak ook vind. Ik heb momenteel de luxe dat er heel veel werk is. Maar zeg nooit nooit. Op dit moment zou ik in elk geval nooit langer dan een jaar op dezelfde school willen lesgeven.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen