Verdachte van duinbranden vrijgelaten

Archieffoto

bergen

De 44-jarige man die wordt verdacht van het stichten van minimaal drie duinbranden in Bergen en Schoorl is vrijgelaten. Het Amsterdamse Hof heeft dat donderdag bepaald in hoger beroep dat door de advocaat van de Alkmaarse verdachte was aangespannen

Het beroep werd aangetekend na het beslult om de Alkmaarder dertig dagen langer vast te houden. Dat beroep is door het Hof toegewezen omdat er te weinig bewijs tegen de Alkmaarder zou zijn. Volgens het Hof zijn er wel 'feiten en omstandigheden die in de richting van brandstichter wijzen, maar is er geen sprake van direct bewijs'.

Voor het openbaar ministerie (OM) gold de man als hoofdverdachte. ,,Voor ons blijft hij ondanks zijn vrijlating een verdachte en het onderzoek naar de duinbranden gaat ook onverminderd verder'', meldt Natasja Keijzer namens het OM.De 44-jarige Alkmaarder zat sinds begin mei in de gevangenis. Hij werd verdacht van de grote brand die op 1 mei in Schoorl woedde. Daarnaast zou hij volgens het OM ook verantwoordelijk zijn voor twee andere branden. Eén op 5 juli 2010 tussen Bergen en Bergen aan Zee en een brand die op maandag 18 april 2011 bij Bergen woedde. ,,En daarnaast onderzoeken we zijn betrokkenheid bij andere branden in het duingebied.''

Sinds de zomer van 2009 wordt het duingebied in de gemeente Bergen geteisterd door branden die het werk zijn van een of meerdere pyromanen.

De twee mannen uit Schagen, van 18 en 20 jaar, blijven wél vastzitten. Zij worden alleen verdacht van brandstichting op 7 mei en hebben die brand ook bekend. In augustus volgt er een pro forma zitting over deze zaak.

Meer in de Alkmaarsche Courant van vrijdag 17 juni.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.