Ruzie tussen OPA's Alkmaar en Mokum ten einde

OPA Alkmaar: weer de enige OPA in de politieke arena.

OPA Alkmaar: weer de enige OPA in de politieke arena.

Gerard van Engelen
alkmaar / amsterdam

De Ouderen Partij Amsterdam (OPA) gaat van naam veranderen.  En dat is goed nieuws voor Onafhankelijke Partij Alkmaar, die de oudste rechten op de politieke afkorting OPA claimt.

Ook de aan 'Amsterdam' gelieerde stroming 'Ouderen Politiek Actief' gaat op zoek naar een nieuwe naam. Die wordt volgende week bekend gemaakt, meldt campagnemanager Dick Schouw woensdag in Het Parool. De OPA's waren in juridisch gevecht gewikkeld omdat het gebuik van de afkorting in verkiezingstijd verwarring zou kunnen veroorzaken. OPA Amsterdam, die komend jaar in 20 gemeenten wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen,  heeft die naam dit najaar landelijk laten registreren bij de Kiesraad. OPA Alkmaar, al 13 jaar oud, heeft zich alleen lokaal geregistreerd.

Vorige maand kreeg de Raad van State de zaak op haar bordje. Die bepaalde dat de kiesraad volgens de regels heeft gehandeld en dat 'Amsterdam' de afkorting dus zou mogen blijven gebruiken.

Er waren in Alkmaar al vergevorderde plannen om naar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) af te reizen. Burgemeester Piet Bruinooge had hem al een brief geschreven: 'handen af van onze OPA'.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.