Snacken met blikje bonen. Of Crokychips

Snacken met blikje bonen. Of Crokychips
Blogger Sytse Monsma (30) treft voorbereidingen voor het avondeten: een curry met paprika en mango.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Veganisten? Dat zijn toch van die dunne, bleke, chagrijnige mensen? Maar wie een blik op Sytse Monsma werpt, krijgt een heel ander idee. Want de dertigjarige Monsma mag groene voeding dan wel heel belangrijk vinden, hij geniet ook graag van zoetigheid. Daarom eet hij bijvoorbeeld niet alleen een blikje kidneybonen als snack, maar ook gerust wel eens zakje Crokychips (smaak: bolognese), Oreokoekjes of speculoos: ,,Dat is ook allemaal veganistisch.’’

De Nieuwedieper is eind 2016 begonnen met een nieuwe blog: Het Groene Broertje. Hij had al zo’n twaalf jaar een blog, maar nog niet zo gericht op duurzaamheid als nu. Het idee van Het Groene Broertje is namelijk om mensen een inkijkje te geven in het leven van een veganist en anderen ook te inspireren om zo duurzaam en groen mogelijk te eten en leven. ,,Laatst kreeg ik een berichtje dat iemand door mij aan de Vegan Challenge is begonnen, een maand waarin je alleen maar veganistisch eet. Uiteindelijk is ze toch weer teruggegaan naar alleen vegetarisch eten, maar toch, ik heb een iemand weten te inspireren om dit een maand te doen. En daar begon het allemaal mee: als ik dat maar bij één persoon kon bereiken.’’

Zoektocht

Toch is het groene leven voor Monsma ook een zoektocht. Want nog geen jaar geleden at hij vlees. ,,Ik ben vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, wel eens een jaar vegetarisch geweest. Daar ben ik mee gestopt. Maar onbewust heb ik me er altijd mee beziggehouden. Kon altijd heel kwaad worden om dierenleed. Vorig jaar sprak ik met een collega bij het multimediabedrijf waar ik werk over veganistisch eten en zag ik een aantal documentaires - niet alleen maar met van die gruwelbeelden - maar ook andere. Toen ging de knop om.’’

In eerste instantie werd hij wel die ’zure’ Sytse. ,,Kwam ik thuis, dacht ik dat ik vlees rook. Dat klopte ook, want mijn vriend stond hamburgers te bakken. Ik werd er kwaad om. Dacht: ’hoe kan de wereld dit nou niet begrijpen?’ Maar nu doe ik dat niet meer. Ik ben een spontane vlotte jongen en als iemand echt geïnteresseerd is wil ik er wel over vertellen, maar ik ga die discussie met mensen niet meer aan.’’

Op zijn blog staan verhalen over zijn leven als veganist en aankopen, maar er is ook ruimte voor recepten: ,,Ik bedenk ze zelf. Ik vind dat er op recepten copyright rust, dus dat ik ze niet zomaar kan overnemen van anderen. Ik laat me soms wel inspireren. Als iemand bijvoorbeeld op een bepaalde manier een mango combineert met iets anders, denk ik: hee wat slim en dan neem ik die combinatie mee in een eigen gerecht. Maar ik wil wel mijn eigenheid behouden.’’ Het betekent dat hij veel creatiever is geworden in de keuken: ,,Vroeger kookte ik veel meer uit pakjes en zakjes als ik uit mijn werk kwam en nam ik in het weekend de moeite om echt lekker te koken. Tegenwoordig moet ik dus elke dag de moeite nemen.’’ Dat wil niet zeggen dat alles ook echt lukt. Bijvoorbeeld die tarwegrasbolletjes die hij voor de verjaardag van zijn vriend had gemaakt. Geen succes. ,,Alsof je op theezakjes zit te kauwen! Ik dacht dat het leuk zou staan met die groene kleur, maar het was echt niet lekker.’’

Verschrikkelijk

Van vegetariër naar veganist is de standaard stap die mensen nemen. Niet voor de blogger, oorspronkelijk uit Friesland: ,,Als ik ergens voor ga, dan ga ik er voor honderd procent voor. En heb je wel eens gezien wat ze voor de melkproductie moeten doen? Het is verschrikkelijk! Ik ben heel gelukkig met deze manier van leven, zonder dat een dier voor mij heeft geleden.’’

In huis heeft hij nog wel dingen die herinneren aan zijn vorige leven: een gebreide poef van wol, leren schoenen. ,,Dat zijn allemaal spullen die ik al had en ik vind het zonde om dat nu zomaar weg te gooien. Dat vind ik ook niet duurzaam. Net als die keer dat een vriendin voor mij gekookt had, en per ongeluk vegetarische schnitzels had gekocht, in plaats van veganistische. Dan eet ik het wel gewoon op, want ik vind het zonde als het wordt weggegooid. Ik heb haar het merk gegeven dat ze wél kan kopen, haha. Maar als ik dus nieuwe spullen koop, houd ik er wel rekening mee. Ik koop bijvoorbeeld stoffen schoenen en puur plantaardige cosmetica.’’

Een volgende stap is ook nog alleen seizoensgroenten kopen. Want die curry die hij die avond wil maken, met daarin rode paprika en mango is natuurlijk twijfelachtig qua duurzaamheid: ,,Maar niemand is perfect hè. Ik doe echt m’n best en ik weet waar ik het voor doe.’’

www.hetgroenebroertje.nl

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen