Loonsverhoging

Medewerker Internet

Loonsverhoging is het leukste wat er bestaat. Je doet precies hetzelfde, maar ineens krijg je er meer geld voor. Wat dat betreft, is het niet zo raar dat ambtenaren nu massaal in actie dreigen te komen. De laatste jaren kregen zij namelijk geen loonsverhoging: liefst vier jaar stonden zij op de nullijn.

Nu ligt er een ander aanbod: ambtenaren gaan er volgens minister Plasterk in twee jaar 5 procent op vooruit. ,,Een sigaar uit eigen doos’’, sneert vakbond FNV. Deels heeft de bond gelijk.

De loonsverhoging gaat gepaard met een lagere bijdrage aan het pensioen. Maar waar gaat dan die 1,3 miljard euro naartoe die Plasterk zegt extra uit te trekken voor de miljoen Nederlandse ambtenaren? FNV betwist dit cijfer niet.

De eerder genoemde 5 procent is wat rooskleurig, maar per saldo krijgen ambtenaren er op jaarbasis ruim 2,5 procent bij en nog eens eenmalig 500 euro. Niet gek. Goed, men heeft vier jaar op de nullijn gestaan.

Maar we hebben net de ergste crisis in zeventig jaar doorgemaakt. En hoewel de economie voorzichtige positieve tekenen laat zien, geeft de werkgever van al die ambtenaren - de overheid - nog altijd meer uit dan ze binnenkrijgt.

Bij welk bedrijf dat rode cijfers draait zou 2,5 procent extra loon op de tafel liggen? Kortom, een beetje realiteitszin zou de actiebereide ambtenaar sieren.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.