Geen hobbelige wegen bij ijsclub SIS

Cas Broxterman
Warmenhuizen

Na een opnieuw teleurstellende winter zonder bevroren water luidde IJsclub SIS het skeelerseizoen in met een open dag. De groene sprieten kwamen alweer tevoorschijn op het terrein in Warmenhuizen, dat ’s winters tevergeefs vol was gesproeid met water.

Om belangstellenden naar het terrein naast de Harenkarspelhal te trekken, kwam voormalig marathonschaatsster Mariska Huisman een clinic geven. Voor jeugd uit Warmenhuizen en omstreken een buitenkans om eens op een professioneel ogende baan te skeeleren. ,,Het is weer eens wat anders dan een rondje door het dorp over hobbelige wegen”, verwoordde John Nannes van SIS het treffend.

Het was afwachten of er überhaupt jeugd af zou komen op de open dag, die SIS twee jaar geleden voor het laatst hield in een poging nieuwe leden te werven. Een uur na de aftrap van het evenement ging Huisman met een groepje van tien jongeren aan de slag.

Te beginnen met een aantal rondjes over de baan. Handen achter op de rug, een beetje in een zithouding door de bochten en gaan. Vervolgens kwam bij een aantal oefeningen met pionnen de techniek aan bod.

Saai

De skeelerbaan heeft in Warmenhuizen de vorm van een schaatsbaan. Als het aan Huisman ligt, is dat een goede manier om de stap van schaatsen naar skeelers kleiner te maken. ,,Maar voor een middag als dit is het natuurlijk wel saai om alleen maar rondjes te maken.”

Dat strookte met de mening van de organisatie, die graag aan de regio wilde laten zien wat er allemaal te doen is op de ijsclub. Speciaal daarvoor ook werd het clubgebouw omgetoverd tot een plek waar skeelers en skeelerkleding in allerlei soorten en maten te vinden was.

Nannes ziet in het straatbeeld al een voorzichtige stijging van het aantal mensen op skeelers. ,,En ten opzichte van het verkeer hebben wij hier natuurlijk een stukje veiligheid te bieden. Daarom is het zo belangrijk dat we ons op zo’n dag als dit presenteren aan belangstellenden”, stelde hij.

Op het terrein van SIS zal de focus na de open dag weer helemaal op het skeeleren komen te liggen. Want tegelijkertijd met het evenement werd een startschot gegeven voor het zomerseizoen. Waarin Nannes in de loop der jaren iedere dag wel mensen voorbij zag komen om even te oefenen. Met name zij die normaal gesproken ook het ijs opgaan voor wedstrijden.

Hollandia T

Toch hoopt de voorzitter van de stichting die het terrein beheert op meer aanwas. Ook als het om de jeugd gaat. Wat dat betreft was de open dag al enigszins vruchtbaar; tussen het wat jongere publiek waren trainingspakken van de plaatselijke voetbalvereniging Hollandia T geen uitzondering. De eerste kennismaking is achter de rug.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen