Er is weinig voor overwinnaars van kanker

Foto Ella Tilgenkamp

Rien Floris
Purmerend

,,Je bent uitbehandeld en kankervrij. Genezen. Maar je moet wel je leven weer oppakken en dat is heel moeilijk'', zegt Renata Willems directeur bij Wij-allemaal. Voor nabestaanden, jongeren en mannen met kanker zijn aparte groepen, maar wie genezen is verklaard, valt vaak in een zwart gat. Inloophuis Wij-Allemaal in Purmerend wil volgend jaar naast alle gespreksgroepen ook een groep voor de winnaars organiseren.

,,Het is het ongeloof. Ik had toch kanker, denk je. Maar nu ben ik na twee jaar genezen. Toch voel ik iets of ik zie iets. Het spookt in je hoofd. Je lichaam is soms ook anders geworden. Je bent kaal geweest door de chemo, hebt geen wenkbrauwen meer. Je moet jezelf opnieuw uitvinden'', zegt Willems.

Relaties gaan er aan onderdoor bij kankerpatiënten, mensen hebben geen werk meer en ze hebben een gat in hun loopbaan dat ze bij iedere sollicitatie moeten verantwoorden. ,,Toen had ik kanker, maar ik ben nu genezen. Als je dat moet zeggen om dat gat in je cv te verklaren, kun je het meestal wel vergeten. Het is voor genezen kankerpatiënten heel moeilijk om weer aan de slag te komen.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.