Eigen CO2-netwerk glastuinbouwers Agriport

Martijn Gijsbertsen
Middenmeer

Glastuinbouwers op agrarisch en logistiek bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer kunnen zeer binnenkort gebruik maken van een nieuw distributienetwerk voor koolstofdioxide (CO2).

,,Kwekers van onder meer tomaten en paprika’s verstoken tot dusverre aardgas om zelf CO2 te kunnen produceren’’, aldus Koen Hand, projectleider van netbeheerder ECW (Energie Combinatie Wieringermeer) op Agriport.

,,Koolstofdioxide is voor hun een ’meststof’, die wordt gebruikt om plantengroei te bevorderen. Door deze nieuwe mogelijkheid hoeven de glastuinbouwbedrijven hun verwarmingsketels en warmtekrachtkoppelingsinstallaties minder draaiuren te laten maken. CO2 is nu direct te betrekken.’’

Kassen

Van de tien bedrijven met in totaal 340 hectare aan grootschalige kassen zijn er zeven op het nieuwe netwerk aangesloten.

De koolstofdioxide wordt op Agriport opgeslagen via twee tanks met een inhoud van in totaal 200.000 kubieke meter van OCAP.

Dat is een dochteronderneming van Linde Gas Benelux, een van de grootste gasstoffenleveranciers ter wereld.

Restproduct

De CO2 is afkomstig uit het Botlekgebied, waar het een restproduct van de industrie is. De stof wordt per tankvrachtwagen naar Middenmeer vervoerd.

Aan de twee opslagtanks op Agriport is een verdamper gekoppeld, waarin de vloeibare koolstofdioxide gasvormig wordt gemaakt en het distributienetwerk in wordt gepompt.

Doordat de glastuinbouwers langs de A7 door de beschikbaarheid van CO2 minder gebruik zullen maken van aardgas, zal naar verwachting ook de vraag naar aardwarmte opgewekt via de geothermiecentrale in Middenmeer toenemen.

Miljoenenproject

,,De CO2 uit het nieuwe netwerk is al de kassen in gegaan’’, aldus Hand over het miljoenenproject.

,,De testfase is afgerond, zeer spoedig kan worden gestart met daadwerkelijk leveren. Het is een kwestie van dagen, voordat het netwerk volledig operationeel kan gaan.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.