Meneer en mevrouw Mus

Arie Bergwerff

Het is een goede zet geweest van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) van onze flat. Ieder jaar stikt het van de spinnen op en rond onze fraaie woonstede. Nuttige dieren, jazeker. Maar te veel spinnen, dat is ook niet alles. ’Overal waar ’te’ voor staat, dat is niet goed’, zei mijn goede moeder altijd al. Te-levisie, dat is ook zo’n woord.

De bewonerscommissie Ter Bestrijding van Spinnen en andere Overlast (TBSO) kwam daarop op het lumineuze idee om een mussenpaartje contractueel vast te leggen. Al weken gelegen begonnen meneer en mevrouw Mus welgemoed aan hun opdracht. We zagen ze druk in de weer op ons balkon. Fladderend en soms even stilhangend in de lucht pikten ze met hun snavels de spinnen onder de rand van het balkonscherm vandaan. Spinnetjes draafden op hoge poten over hun web naar een veilige plek. Vaak tevergeefs, het is eten of gegeten worden in de natuur. Met een snavel vol spinnetjes zocht het echtpaar Mus vervolgens het nest op, tussen de zonnepanelen op het dak van ons complex.

Nu zijn ook de kinders op spinnenjacht. De lessen ’Veilig Vliegen voor Beginners’ en ’Netjes Opstijgen c.q. Landen’ zijn met goed gevolg afgerond. Dan kun je voortaan zelf achter je voedsel aan. We constateren een drastische afname van het aantal webben op het balkon.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.