Brand in duingebied Schoorl onder controle

De brand smeult nog na. Foto DNP.nu

De brand smeult nog na. Foto DNP.nu

schoorl

De brand in het duingebied van Schoorl is onder controle. Dat maakte de politie maandagochtend bekend. Brandweerkorpsen uit het hele land zijn de hele nacht bezig geweest met blussen. Het sein brand meester is nog niet gegeven. Door de harde wind kan de brand nog oplaaien.

Twee verdachten zijn zondagavond om ongeveer 22 uur aangehouden bij Bergen aan Zee op verdenking van brandstichting. De verdachten zijn een negentienjarige man uit Alkmaar en een twintigjarige Oudorper. Eerder werden in Schoorl twee vijftienjarige jongens aangehouden. Zij zijn in de loop van zondagnacht vrijgelaten omdat ze niets met de branden te maken hadden.

Bij de brand is tweehonderd hectare duingebied in vlammen opgegaan. Daarmee is het een van de grootste branden die de laatste twee jaar in het gebied heeft gewoed. Maandagochtend zijn er twee blushelikopters ingezet. Het is nog niet bekend waarom de helikopters niet eerder waren opgeroepen. Op de ringweg om Alkmaar botsten maandagochtend drie brandweerauto's van het district Noord-Oost Gelderland op elkaar. Het leidde niet tot oponthoud van formaat. Op de kruising van de Kennemerstraatweg met de Heiloöertolweg raakte zondagavond ook al een brandweerauto betrokken bij een aanrijding. Daarbij raakte een vrouw licht gewond.

Bij de brand zijn twee boswachterswoningen geëvacueerd. De brand dreigde over te slaan naar de Berenkuil en strandpaviljoen Paal 29. Beide uitspanningen konden worden gered.

De noodverordening die de Bergense burgemeester Hetty Hafkamp zondagnacht uitriep, is nog steeds van kracht. Dat betekent dat niemand het gebied in mag. Dat is vooral om brandweerlieden en andere hulpverleners ruim baan te bieden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.