Overlevenden van Sobibor

Website www.sobiborinterviews.nl

Ron Amesz

Auschwitz, Treblinka, Majdanek, Sobibor. Namen die voor mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt niet uitgelegd hoeven te worden. Maar ook jongeren zullen weten dat dit werk- en vernietigingskampen waren waar joden naar toe werden afgevoerd.

Heel veel mensen zijn omgekomen in deze kampen, enkelen hebben het overleefd. Nog geen vijftig mensen overleefden Sobibor. Dertien van hen vertellen nu hun aangrijpende verhaal op de website www.sobiborinterviews.nl/ .

Soms emotioneel, soms afstandelijk vertellen zij over hun door de oorlog verstoorde leven, de mensonterende omstandigheden in het kamp, hun ontsnapping en hun leven na de oorlog.

De leider van de opstand vertelt gedetailleerd over de voorbereiding en uitvoering van de massale uitbraak van 14 oktober 1943.

Ook zijn interviews te zien met twee Poolse omwonenden van het kamp en een overlevende van de opstand in het crematorium van Auschwitz-Birkenau. De interviews zijn gemaakt door Dunya Breur en de Nederlandse overlevende Jules Schelvis.

De interviews, in lengte variërend van tien minuten tot twee uur, zijn opgedeeld in fragmenten. In elk fragment vertelt de geïnterviewde over één of meerdere gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen zijn benoemd in de beknopte beschrijvingen van de fragmenten.

Via een eenvoudig zoeksysteem kan in de beschrijvingen van de fragmenten gezocht worden.

Leontien van EngelenZie www.sobiborinterviews.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.