Lustrumeditie triatlon Zaanstad staat op losse schroeven

De afsluiting van de Provincialeweg is noodzakelijk om het fietsen veilig te laten verlopen
© Ronald Goedheer
Zaanstad

De inschrijving is met onmiddellijke ingang gestopt. De kans is zelfs groot dat er een streep wordt gezet door de vijfde editie van de triatlon Zaanstad, die woensdag 15 juni op het programma staat.

De organisatie van het evenement kreeg vorige week te horen dat er geen toestemming wordt verleend voor het afsluiten van de Provincialeweg. In verband met werkzaamheden aan de Velsertunnel wil de provincie alle uitvalswegen open houden. Een mededeling, die de organisatie van de triatlon koud op het dak kwam.

,,Vooral omdat de toestemming de afgelopen twee jaar heel soepel werd gegeven’’, laat mede-organisator Michiel Hoff weten. ,,We hebben nog geprobeerd om met behulp van de gemeente alsnog die vergunning te krijgen. Maar het was snel duidelijk dat het er echt niet inzat.’’

De afsluiting van (een deel van) de Provincialeweg Westzaan-Beverwijk is gewenst om het fietsen - het tweede onderdeel van de triatlon - veilig te laten verlopen. Tijdens de eerste twee edities werd gebruik gemaakt van het naastgelegen fietspad, maar de ruimte is eigenlijk te smal voor een wedstrijdsituatie. Met de snelheidsverschillen tussen de deelnemers ligt een ongeluk in een klein hoekje. Daar komt bij dat het deelnemersaantal in de afgelopen twee jaar flink gegroeid is. De verwachting was dat dit jaar 350 sporters aan de start zouden verschijnen.

De organisatie heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven. Momenteel wordt er gekeken naar alternatieven. Hoff maakt er echter geen geheim van dat hij er een hard hoofd in heeft.

,,Het is erg kort dag. Het wordt lastig om op tijd aan de benodigde vergunningen te komen voor een andere locatie. Het zou mooi zijn als we het evenement bij de Zaanse Schans zouden kunnen organiseren. Maar drie maanden is te kort om dat voor elkaar te krijgen. Ik heb ook geluiden opgevangen om het fietsen te schrappen en er een zwemloop van te maken. Maar ik heb persoonlijk mijn twijfels of er veel animo is voor een dergelijk evenement. Volgende week hebben we een overleg. Dan worden de opties besproken.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen