Veel vraagtekens over brandweer

Bart Vuijk
Beverwijk

De fractie van Gemeentebelangen zit met steeds grotere vraagtekens over de inzet van de brandweer in Beverwijk. De partij vermoedt dat er wordt getornd aan de veiligheid in de stad, om bezuinigingsdoelen te halen.

Regelmatig krijgt de brandweer de wagens niet vol, als er om een acute inzet wordt gevraagd. Steeds minder vrijwilligers blijken bereid om hun huis uit te komen om zich bij een brandmelding naar de kazerne te spoeden, sinds de regeling voor vast piket is afgeschaft.

,,Van de 45 vrijwillige brandweerlieden in Beverwijk zijn er hooguit nog twaalf tot zestien regelmatig in touw”, verklaart Co Backer van Gemeentebelangen.

Het vermoeden heerst bij de partij dat de VRK sinds de afschaffing van de piketregeling minder vrijwilligers weet te mobiliseren bij calamiteiten, waardoor brandweerwagens wel eens met onvoldoende personeel op pad worden gestuurd. Voorheen gebeurde dat nooit. Brandweerlieden kregen toen een vaste vergoeding voor hun inzetbaarheid, waarvoor zij werden ingeroosterd.

De piketdiensten kostten de VRK echter een half miljoen euro per jaar, eeen kostenpost waar adviesbureau Berenschot van bepaalde dat dit wel wat minder kan. De VRK heeft dat advies gevolgd en de diensten in het hele gebied afgeschaft. Sindsdien kampt de brandweer regelmatig met te weinig opkomende brandweerlieden.

In het begin werd dan een tweede oproep uitgestuurd aan alle vrijwilligers, maar nu niet meer. Gemeentebelangen denkt dat de VRK regelmatig brandweerwagens met minder personeel dan de zes voorgeschreven brandweerlui op pad stuurt, maar dat wordt ontkend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.