Miljardenclaim ABN vanwege renteswaps

Medewerker Internet
Amsterdam

Na de Rabobank kan ook ABN Amro zijn borst natmaken voor een miljardenclaim wegens ’onrechtmatige verkoop van renteswaps’. Dat maakt de Stichting Renteswapschadeclaim van claimjurist Pieter Lijesen vandaag bekend.

De stichting start een collectieve procedure namens ruim tweehonderd mkb-ondernemers die tussen 2005 en 2011 een renteswap van de bank hebben aangeschaft. Lijesen heeft de bank per brief een ultimatum gesteld om te praten over een ’minnelijke regeling’ voor de schade, die ondernemers zouden hebben gelopen.

Eerder stelde Lijesen de Rabobank al aansprakelijk en dagvaardde hij alle 111 lokale banken en het hoofdkantoor Rabobank Nederland.

MiljardenVolgens Lijesen heeft ABN Amro de ondernemers een ’onjuiste voorstelling van zaken’ voorgeschoteld over de werking en de risico’s van renteswaps. Lijesen zet in op vernietiging of ontbinding van alle swapovereenkomsten. Hij beredeneert dat de potentiële schade voor de staatsbank op ruim 4 miljard euro komt als de rechter besluit om alle aan het niet-professionele mkb verkochte derivaten te ontbinden.

Eerder deze week werd echter al bekend dat de rechter niet snel geneigd is om de hele renteswap (met terugwerkende kracht) te vernietigen. De rechtbank in Amsterdam verwierp de eis van een Nijmeegse tandarts om het van ING gekochte rentederivaat te vernietigen. Wel oordeelde de rechter dat ING ten onrechte de debetrenteopslagen had verhoogd en veroordeelde de bank tot het terugbetalen van bijna 60.000 euro.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.