Pakhuizen in alle soorten en maten

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 77. Eerst maar beginnen met een bekentenis: ik heb deze wandelroute niet zelf verzonnen, ik heb hem uit het boekje ’Samen door de Zaan’. Daarin vertellen bekende Zaankanters hun favoriete wandel- of fietsroute. Deze is van zangeres Margriet Eshuys, geboren en getogen Zaanse.

Maar zij vindt het vast niet erg als ik hem verder vertel, want het is gewoon een heel mooie. Al zijn er in de loop der jaren wel wat stukjes modern bedrijventerrein in geslopen. Van oudsher is de Zaanstreek bekend als de ’provisiekast van Nederland’. Duyvis, Honig, Verkade, noem maar op, ze zitten of zaten allemaal langs de Zaan. Logisch dus dat de streek ook heel wat pakhuizen kent.

We starten bij de Zaanse Schans (toegang gratis, betaald parkeren), een mooi openluchtmuseum dat alleen in omvang onderdoet voor het Zuiderzeemuseum. We lopen de Schans op en staan meteen al voor flink wat historische pakhuizen. Ze zijn hier in gebruik als restaurant (zaadpakhuis De Kraai en graanpakhuis De Bezem), als souvenirwinkel (rijstpakhuis Vrede) of klompenmakerij (graanpakhuis en vermicellifabriek De Vrede) en gaan helaas een beetje schuil achter bonte reclames. We gaan rechtdoor en gaan de Kalverringdijk op. Daar rijgen de molens zich als een kralensnoer aan elkaar en ze zijn te bezichtigen.

Links schittert tussen rietpluimen door de Zaan, rechts het veenweidelandschap. Allerlei vogels laten zich horen. Iets verderop verbreedt de weg zich. Met de bocht mee naar links, richting Wormer. Het oude Bartelsluisje is het waard om even bij stil te staan. Paarse bloemetjes persen zich een weg tussen de eeuwenoude stenen, het vermolmde hout van de sluisdeur is begroeid met groen. We gaan linksaf en komen bij het water. Aan de overkant de vroegere zeepziederij De Adelaar. De Veerdijk langs het water is helaas afgesloten.

Neem daarom de Rigastraat, niet het mooiste stuk van de route met zijn bedrijfspanden. We komen langs het gemeentehuis van Wormer. De Speksteenstraat brengt ons terug naar het water. Links de houten pakhuizen Bergen en Moriaan. Rechtsaf de Aanlegstraat in, dan links en nogmaals links naar de Zaanbrug. Er is mooi uitzicht op de pakhuizen Batavia, Saigon, Bassein en Java.

Linksaf. Hier is het even opletten want voor je het weet loop je allerlei moois voorbij. De kleine pakhuizen Gouda en De Dissel, het wat grotere pakhuis Amsterdam en het voormalige chocoladepakhuis De Ruiter, bijvoorbeeld. Of De Wildeboer, een plaatje van zwartgeteerde planken en vlammend rode geraniums. Via het Zuideinde nemen we de Hogeweg en de Soendastraat, richting Zaandijk.

Zo komen we op de Lagedijk en na zo’n honderd meter bij het Zaandijker Sluisje uit 1727. Wie moe is, stapt hier op het voetveer (een euro) en vaart naar de overkant, naar de Zaanse Schans. Wie nog fut heeft, kan ook de Lagedijk verder aflopen die vol staat met oud-Zaanse huisjes, koopmanshuizen en een beeldentuin. Aan het eind pak je dan het gratis pontveer naar de Zaanse Schans.

Sonja de Jong

De wandeling is 7 kilometer en duurt ongeveer vijf kwartier. Honden kunnen mee.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.