Poetin aangekomen in Minsk voor Oekraïne-overleg

Kelly van Hal

De Russische president Vladimir Poetin is dinsdag in Wit-Rusland aangekomen voor overleg met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko over het conflict in Oekraïne. Dat meldt persbureau dpa. Het is het eerste treffen tussen de twee staatshoofden sinds een kort onderonsje in juni, bij een herdenking van de Geallieerde landing in Normandië.

Porosjenko liet dinsdag voorafgaand aan het onderhoud weten dat hij door de besprekingen vrede in zijn land hoopt te bereiken. Het beëindigen van de strijd is volgens hem een ’belangrijke mijlpaal’. Bij de gesprekken zijn ook buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton en de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aanwezig.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zegt weinig te verwachten van het overleg in Wit-Rusland. "Rusland gaat gewoon door met zijn activiteiten, zoals ook vandaag weer is gebleken", aldus Timmermans. Hij acht de kans op een staakt-het-vuren klein zolang de grenzen niet gewoon beveiligd kunnen worden.

Kiev en het Westen beschuldigen Moskou ervan de pro-Russische separatisten te steunen en van wapens te voorzien. Rusland ontkent dit. Maandag zeiden Oekraïense regeringsfunctionarissen dat Russische tanks de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Dinsdag werden volgens Kiev tien Russische militairen gevangengenomen in Oekraïne.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.