‘Mummiekisten van de Amon-priesters’

In het Rijksmuseum van Oudheden is de tentoonstelling ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’ te zien. Blikvangers in de expositie zijn twee mummiekisten uit de Vaticaanse Musea en het Louvre; die behoren tot de mooiste ter wereld. De tentoonstelling is te zien tot en met 15 september.

‘Mummiekisten van de Amon-priesters’ neemt bezoekers mee naar het oude Egypte in de periode 1070-945 v.Chr., de nadagen van het Nieuwe Rijk. Dit was een periode van machtsstrijd en sociale wanorde. De eeuwenoude monumentale begraafplaatsen waren niet langer veilig en vielen ten prooi aan plunderaars. De Amon-priesters van Thebe begroeven hun overledenen daarom in de onopvallende, ondergrondse galerijen van Bab el-Gasus (‘de deur van de priesters’). In 1891 werden daar 153 sets houten

mummiekisten gevonden, met spectaculaire beschilderingen. Twee jaar later kwamen de kisten terecht in musea over de hele wereld, onder meer in het Rijksmuseum van Oudheden. Die Leidse mummiekisten zijn nu te bewonderen, samen met papyri met religieuze teksten, een bronzen priesteres en tempelattributen die de tempelrituelen en het leven van de priesters illustreren.

Meer informatie staat op www.rmo.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.