Vijand kan elk moment toeslaan, ook in Ursem

Theo Groot
Ursem

Het dreigingsniveau in West-Friesland was zaterdag hoog. Reden voor het leger om de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rzi) in Ursem (en die in Geestmerambacht) te beschermen. De Bravo compagnie van het 20e Natresbataljon verandert met zestig manschappen het complex in een zwaarbeveiligd object met toegangscontrole en bewakingspatrouilles.

Het betreft een oefening van de reservisten van de 11de luchtmobiele brigade die vanuit Bergen opereren. Het tweede en derde peloton zijn actief in Ursem. Manschappen en voertuigen zijn duidelijk zichtbaar aanwezig en dat is ook de opzet van de oefening.

,,We willen laten zien dat we niet alleen op de hei oefeningen houden, maar ook in de bewoonde wereld tussen de bevolking waar mogelijke doelwitten liggen", vertelt Michel Busch van de perscontacten. Verder hebben ze liever geen namen in de krant.

Saboteurs

De reservisten hebben de toegang tot het complex bemoeilijkt en bewaken de slagboom. Regelmatig patrouilleren soldaten over het terrein, de Colt C7 (met oefenmunitie) gereed voor actie tegen mogelijke saboteurs. Achteraf staan voertuigen en tenten waar manschappen zich gereed houden om bij het minste teken van gevaar ondersteunend in actie te komen.

Hypotheekadviseur

Het is voor de Bravo compagnie uit Bergen, met als kerntaken bewaken en beveiligen, oefenzaterdag. De mannen en vrouwen zijn per maand twee avonden en een deel van een weekeinde bezig met hun hobby. Ze komen weliswaar allemaal uit Noord-Holland, maar hebben een verschillende achtergrond. Ze zijn onder meer installateur, fysiotherapeut, hypotheekadviseur en hebben gemeen dat ze allemaal 'iets willen doen voor hun land'. Ze roemen de lerende organisatie, de kameraadschap die er heerst en het nuttig bezig zijn, ook maatschappelijk, bijvoorbeeld toen ze assisteerden bij de grote duinbranden bij Schoorl. Menig reservist heeft ook een goed gevoel bij de inzet bij de NSS-top van wereldleiders vorig jaar in ons land. ,,Ik mocht in Wassenaar helpen bij de beveiliging van de route. Dat is prachtig, dan weet je weer waar je steeds voor oefent."

Uitzendbureau

De reservisten krijgen na de keuring een basisopleiding van veertien dagen en dan volgt een trainingstraject van vier jaar. ,,Je kunt ons zien als het uitzendbureau van Defensie. We hebben een reservoir van goed getrainde mensen die op afroep beschikbaar zijn. Er is ook heel veel verbeterd. Vroeger kregen we afgedankte voertuigen en gedragen kleding. Nu hebben we ook moderne wagens, nieuwe uniformen en dezelfde wapens als de beroeps", vertelt Busch.

Bij de oefening gaat het niet om plichtmatig rondjes lopen, maar er wordt vooral geoefend op protocollen. Wat te doen als er mogelijk onraad is, welke radiotelefonie procedures doorlopen, wie informeren en hoe wordt de boodschap verder behandeld.

Het is rustig op het kamp. Maar dat kan zomaar veranderen door de oefenvijand, die op -ook voor de commandanten- onverwachte momenten kan toeslaan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen