Start verbreding A1

Roel van Leeuwen
Amsterdam

Tijdens de werkzaamheden aan de A1 wordt de vlucht–en spitsstrook richting Amsterdam afgesloten. Er geldt een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Het verkeer moet rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 10 minuten.

Rijkswaterstaat legt op de A1 richting Amsterdam tussen knooppunt Diemen en knooppunt Watergraafsmeer een extra rijstrook aan. Hiervoor worden viaducten verbreed, nieuwe en hogere geluidsschermen geplaatst en oprit 1 verplaatst.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is de vlucht- en spitsstrook afgesloten om voldoende werkruimte te realiseren. Langs de weg zijn wel pechhavens beschikbaar. Vanwege de afsluiting van de vluchtstrook moeten weggebruikers ruimte maken voor nood- en hulpdiensten tussen de linker en de middelste rijstrook. Op de plaatsen waar nu een geluidsscherm staat wordt een tijdelijk geluidsscherm geplaatst. Zo blijft voor de omgeving de geluidshinder door het verkeer tijdens de bouw van de nieuwe geluidsschermen beperkt.

Alternatieve route

Verkeer op de A1 vanuit Almere en Amersfoort richting Schiphol/Haarlem en Zaanstad kan vanaf knooppunt Diemen rijden via de A9, A2 en A10. (Dynamische) borden boven en langs de weg geven de alternatieve routes aan.

De A10-Oost tussen de knooppunten Amstel en Watergraafsmeer en de A1 tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Diemen worden in beide richtingen uitgebreid van drie naar vier rijstroken. Er komt een parallelbaan voor autoverkeer tussen het knooppunt Watergraafsmeer en aansluiting S113 (Middenweg). Tevens worden extra brede vluchtstroken en een by-pass voor bussen in knooppunt Watergraafsmeer richting Amersfoort aangelegd, zodat bussen eventuele files voorbij kunnen rijden. Om de geluidshinder voor de omgeving te verminderen, wordt 12 km aan nieuwe geluidsschermen aangelegd, variërend van 4 tot 10 meter hoog.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.