Schrijnend

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

Je leest het zo vaak in een stukje: zo en zo veel hennepplanten meegenomen bij een rooidag. Soms verbaas je je: goh, zoveel planten? In dat kleine woninkje?

Zelden denk je daarbij aan het verhaal achter die plantage. Wie is die persoon? Waarom is iemand ermee begonnen? Wat gebeurt er op het moment dat de politie binnenvalt?

Een inkijkje kreeg ik afgelopen donderdag, toen ik met de politie mee mocht lopen tijdens zo’n rooidag. Soms zit er duidelijk een professionele organisatie achter; andere keren brengt een man zijn straat en moeder in gevaar om aan zijn eigen drugsbehoefte te kunnen voldoen. Zij leeft in de stank, want die henneplucht blijft werkelijk overal hangen.

Zoonlief en moeder worden uit huis gezet. Een dilemma, vindt ook de politie. Aan wiens belang moet je denken? Aan de moeder, die slecht ter been is? Of aan de buurtbewoners, van wie de huizen kunnen afbranden vanwege gevaarlijk gerommel in de meterkast?

De politie doet in Den Helder alleen al zo’n vijftien ruimingen per jaar. En dat kunnen er meer zijn, blijkt uit reacties van omstanders op straat. Alleen als de agenten op straat staan, kunnen de mensen hen vinden en ze melden dat er bij de overburen ook iets verdachts gebeurt. Soms zouden schrijnende situaties niet zo uit de hand hoeven te lopen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.