Koggenland licht bouwbedrijven door

Martin Menger
Berkhout

De gemeente Koggenland wil de wet gebruiken om een besluit te nemen of men met bepaalde bedrijven wel zaken wil doen. En dat zou burgemeester Rob Posthumus wel eens de mogelijkheid kunnen geven een knoop door te hakken over de voortgang van Distriport.

Op dit moment liggen de provincie en projectontwikkelaars met elkaar in de clinch over het geplande bedrijventerrein bij Berkhout. De provincie vindt dat de ontwikkelaars – De Peyler en Zeeman – zich niet aan de afspraken houden en heeft ze aan de dijk gezet. De bedrijven zelf claimen hun schade bij de provincie.

En dan is er nog Koggenland. De gemeente heeft ook een belangrijke rol. Onlangs is hierover een gesprek geweest tussen de commissaris van de Koning Johan Remkes, de burgemeester en een afvaardiging van de stichting Berkhout is Boos. Daarbij heeft Posthumus aangegeven dat Koggenland wil beginnen met het doorlichten van bouwbedrijven. Eerst komen andere sectoren aan de beurt, aldus Posthumus. Of daarmee ook projectontwikkelaars worden bedoeld, laat hij in het midden.

De wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) stelt een gemeente in staat malafide ondernemers buiten de deur houden en zo een bijdrage leveren aan gezond en integer ondernemerschap. Bureau Bibob voert een onderzoek uit naar de integriteit van aanvragers of gegadigden, en adviseert de gemeente of provincie daarover. Commissaris Remkes heeft aangeboden dat de provinciale ’Eenheid Screening en Bewakingsaanpak’ eventueel ook Koggenland kan helpen.

Wordt Distriport een loodzwaar en pittig dossier? ,,Misschien voor de strijdende partijen, maar niet voor mij als burgemeester’’, aldus Posthumus. ,,Het is juist uiterst plezierig dat ik er nieuw in sta.’’

Het nieuwe college in Koggenland heeft daarom besloten het dossier Distriport nu onder te brengen bij de burgemeester. De wethouders staan dan geenzins buitenspel. ,,Zolang het onderwerp niet in het politieke vaarwater komt, hoort het bij mij’’, voegt de burgemeester er aan toe. ,,Zodra het wel een politieke kwestie wordt, dan komt het terecht bij de wethouders.’’

Wethouder Caroline van de Pol (VVD) gaat voortaan over onder meer financiën en economische zaken. Wethouder Koos Knijn (CDA) buigt zich over zaken als ruimtelijke ordening en grondgebied.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen