Klappend de finishlijn over tijdens Heerhugowaard Cityrun

Judit de Redelijkheidj.de.redelijkheid@hollandmediacombinatie.nl
Heerhugowaard

Als de laatste deelnemers de eindstreep passeren, heeft Tom Bellord zich al lang en breed in het feestgedruis gestort. De Alkmaarder is als eerste gefinisht op de langste afstand van de Heerhugowaard Cityrun. Applaudisserend en met een brede lach op zijn gezicht legt hij de laatste meters op het Coolplein af. ,,Ik heb heerlijk gelopen”, verklaart de Hylas-atleet zijn enthousiasme.

Dranghekken en vrijwilligers met gele hesjes verraden vrijdagavond dat er iets te gebeuren staat in het centrum van Heerhugowaard. Als een drumband een vrolijk deuntje inzet bij het kruispunt tegenover winkelcentrum Middenwaard zoeken steeds meer toeschouwers een plekje langs het parcours.

Anderen kiezen ervoor om dicht bij de finish op het Coolplein de ontknoping af te wachten. Daar is voor het nodige vertier gezorgd en er hangt bovendien een groot scherm waarop de wedstrijd te volgen is.

Gas terug

Al snel is te zien dat de strijd over tien kilometer geen spannende wordt. Tom Bellord laat er geen gras over groeien en bouwt binnen mum van tijd een flinke voorsprong op. ,,De eerste paar kilometer ging ik voluit”, vertelt de 29-jarige Alkmaarder na afloop. ,,Daarna heb ik, toen duidelijk was dat ik waarschijnlijk wel ging winnen, wat gas terug genomen. Om op het laatste stuk weer aan te zetten.”

Versnellen met de finish in zicht doet ook Remco Hijink. Hij heeft de eindsprint nodig om er zeker van te zijn dat hij op de langste afstand van de Heerhugowaard Cityrun by Night - achter Bellord (35,12) en René Korpershoek (35,49) - in 36,07 minuten als nummer drie de boeken in gaat. Het is een prestatie waarmee de inwoner van Schagerbrug zichzelf verrast. ,,Ik heb afgelopen weekeinde in Den Helder de 13,7 kilometer gelopen’’, vertelt Hijink, terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt. ,,Deze wedstrijd komt dus eigenlijk iets te snel. Ik heb geen spierpijn meer, maar had wel in mijn hoofd om hier een beetje uit te lopen. Maar als je dan na een paar kilometer bij de beste vijf zit, ga je er toch voor. En ik liep uiteindelijk een minuut van mijn pr af.”

Een ’echte recreant’, noemt de 36-jarige Hijink zichzelf. ,,Tijdens het zaalvoetballen merkte ik dat dikkere spelers een betere conditie hadden dan ik. Dat irriteerde me. Ik woog zelf ook negentig kilo en ben toen gaan hardlopen. Dat vond ik eigenlijk leuker dan zaalvoetballen. Vooral het trainen. Tijdens wedstrijden denk ik vaak: ’waarom doe ik dit in godsnaam’. Dan ga je toch een bepaalde grens over.”

Bellord heeft heel veel meer kilometers in de benen. Hij is al twintig jaar lid van Hylas. ,,Ik heb zo’n beetje alles gedaan. Van 800 meters op de baan tot marathons. Ooit deed ik mee aan het NK, op de 3000 meter steeplechase. En ik heb de Dam tot Damloop een keer in 56 minuten gelopen. Door mijn werk ben ik wat minder gaan hardlopen. De laatste twee, drie maanden ben ik me echt op de tien kilometer gaan focussen.”

En dus is hij ook in Heerhugowaard van de partij. ,,Ik was benieuwd naar het evenement. En ik vond het erg geslaagd. Er stond veel publiek langs de kant, dat is altijd mooi. En een leuk parcours. Lange rechte wegen. Dat is weer eens wat anders. In Alkmaar is het wenden, keren, duwen en trekken. Hier had je ruim baan.”

De regen en wat ’schoonheidsfoutjes’ konden de pret niet drukken. ,,Ik ben tegen een auto aangebotst die doorreed. Dat is waarschijnlijk nog even wennen voor de organisatie, om dat goed te regelen. Maar verder heb ik heerlijk gelopen.”

Bij de vrouwen wint Carola van Assem, voor Eileen Groenland en Bianca van Diepen.

Alle uitslagen: www.hhwcityrun.nl

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen