Maaien Hoornse Hop hoognodig; drie zeilboten vast

Maaien Hoornse Hop hoognodig; drie zeilboten vast
Woensdag werd in de buurt van het Julianapark een zeiljacht vlot getrokken.
© Foto Notwin
Hoorn

Het maaien van fonteinkruid in het Markermeer is hoognodig: alleen deze week al heeft de reddingsbrigade Notwin in Hoorn drie zeilboten moeten helpen om de haven te bereiken.

Twee boten lagen dinsdag vlak bij elkaar ter hoogte van Scharwoude, maar er kwamen wel twee aparte meldingen van binnen. De opvarenden schakelden via de Kustwacht de reddingsbrigade uit Hoorn in. Met de reddingsboot Hayo werden de zeilboten naar de haven van Hoorn gebracht, waar de waterplanten uit de schroef konden worden gehaald.

Woensdag was het nog een keer raak, nu ter hoogte van het Julianapark. Ook hier ging het om een gehuurde zeilboot die in het fonteinkruid verstrikt was geraakt. ,,Het was vlak bij Hoorn, maar om terug te roeien was het toch echt te ver’’, zegt Lars Schoen van reddingsbrigade Notwin. De drie vastgelopen zeilboten zijn geen incident: het snelgroeiende fonteinkruid heeft Notwin de afgelopen tijd al flink wat werk opgeleverd en ook vanuit Wijdenes werden al incidenten gemeld.

Hoorn heeft aangekondigd dat begin juli wordt gestart met het maaien van het Hoornse deel van het Markermeer. Het gaat om 125 hectare, die door vissersbedrijf Wormsbecher uit Harderwijk onderhanden wordt genomen. Ook andere gemeenten nemen deze taak op zich, om aantrekkelijk te blijven voor de watersport. Rijkswaterstaat maait alleen de vaargeulen op het moment dat deze dichtgroeien, maar dat is nog niet nodig geweest.

Het waterplantenprobleem is overal groot: Watersportvereniging Flevomare bijvoorbeeld, meldt dat er buiten de vaargeulen geen wedstrijden gezeild kunnen worden. Er worden hier zelfs ’ anti-wierbanen’ uitgezet. Buiten de vaargeulen is de kans om vast te raken door waterplanten te groot. In de vaargeulen moeten de zeilers rekening houden met de beroepsvaart die hiervan gebruikmaakt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons