Wandelen van museum Nic Jonk naar molens de Schermer (6 - 15 km)

Museum en beeldentuin Nic. Jonk in Grootschermer. Foto HDC Media/Peter Hovestad

Ron Amesz

Kan een korte, eenvoudige wandeling onvergetelijk zijn? Jazeker. Bijvoorbeeld als die wandeling begint bij museum en beeldentuin Nic. Jonk in Grootschermer en voert naar de museummolen van de Schermer. Met die twee pareltjes vraagt de route van nauwelijks zes kilometer echt een paar uur. Kilometervreters, die hun schouders ophalen over zo’n ‘wandelingetje’ moeten trouwens wel verder lezen. We gooien er voor de liefhebbers nog wat werelderfgoed extra tegenaan.

Jonks beeldentuin is een van die vlekjes in Noord-Holland, waar een beetje kunst- en/of natuurliefhebber geweest móet zijn. Nic Jonk had er zijn atelier. Van zijn beelden liet hij een extra exemplaar gieten voor zijn beeldentuin aan de rand van de Eilandspolder. Het atelier werd van lieverlee ook een museum. Zowat twintig jaar na Jonks dood ruziet de familie over de nalatenschap, maar daar merken de bezoekers gelukkig niets van. Tuin en terras vormen een vredige plek, waar ook bootjes afmeren die de Eilandspolder doorkruisen. Zoon Zeger Jonk, die het museum beheert, weet het en speelt er met een knipoog op in. Bij de ingang van het dorp belooft hij ‘vrij entree’ voor wie voor zes euro koffie (met Schermer koek) komt drinken…

Zeger en Annelies Jonk wandelen zelf twee keer per dag een rondje door de Eilandspolder. ,,Ons wordt soms gevraagd of dat nou nooit verveelt. Niet dus. Het licht is elke dag weer anders. Zoals ook de beeldentuin geen twee dagen hetzelfde is.’’

Onze wandeling voert langs de rand van een stukje van het waterrijke weidegebied van de polder, die al sinds de 13e eeuw door dijken wordt beschermd. Het museum ligt aan het Haviksdijkje, die de oostkant van de Schermer ringvaart droog houdt. Lopend over het Haviksdijkje is er voortdurend een prachtig overzicht over dit deel van de Eilandspolder. Aanvankelijk gaat de wandeling over asfalt, wat hier geen probleem is, omdat er uitsluitend bestemmingsverkeer komt. De weg loopt immers dood bij molen de Havik, óók bekend omdat jazzgrootheid Hans Dulfer er woont.

Bij zijn molen begint het ‘officiële’ wandelpad over de kruin van het Haviksdijkje. Zo’n 2,5 kilometer lang slingert dit pad in de richting van Schermerhorn. Hollandser dan hier kan een uitzicht niet zijn. Eenmaal bij die N243 wacht links de Ondermolen D, sinds 1968 beter bekend als de museummolen van de Schermer. Bezoekers stappen de wereld binnen van vóór Pasen 1929, het moment waarop de Ondermolen D buiten bedrijf werd gesteld. Advies: Sla niet het introductiefilmpje van negen minuten over. Dat filmpje verhaalt over de historie van de droogmakerij de Schermer en geeft het tweede deel van de wandeling extra betekenis.

Kijkers krijgen te horen dat het bankje waarop zij zitten zonder die oude molens vier meter onder water zou staan. Zo’n boodschap blijft hangen, terwijl je op de terugweg naar Grootschermer op de Molendijk wandelt en over de Schermer kijkt. Bovendien herken je, na zo’n filmpje, ook Emma, een van de elektrische gemalen die tot eind vorige eeuw de rol van de molens overnamen.

De Molendijk is de andere ‘oever’ van de ringvaart. Wie een hekel heeft aan auto’s kan misschien beter deze kant mijden en teruggaan over het Haviksdijkje. Wat eerlijk gezegd wel een beetje jammer is, omdat juist de tegenstelling tussen de Eilandspolder en de Schermer zo aardig is in de wandeling.

Voor wie niet op een paar kilometer meer of minder kijkt zijn er allerlei alternatieven. Laten we er eentje noemen. Steek voor dit avontuur na het bezoek aan de molen de N243 over en wandel door Schermerhorn tot de Beemster ringvaart. Kies hier voor de kant van de Eilandspolder óf voor de drukke kant, die het mooiste uitzicht biedt op de Beemster, niet voor niets erkend als werelderfgoed. Wie de lage kant van de vaart kiest kan de kortere route nemen en door de Eilandspolder doorsteken. Wie de andere kant van de vaart kiest zal doorlopen tot het onvolprezen De Rijp en loopt daarna via Noordeinde terug naar Grootschermer. Zeker de wandelaars die deze langste route kiezen zullen op het terras van Jonk nog even willen uitpuffen; moe maar voldaan.

Peter Hovestad

Lengte: 6 kilometer (tot 15 km).Start: Haviksdijkje, GrootschermerHond: Alleen aangelijnd.Prijzen en tijden: Museum Nic Jonk in weekeinde 13-17 uur, toegang 6 euro incl. koffie en Schermer koek; Schermer molen, open 10-18 uur, toegang volwassenen 4 euro (museumkaart gratis), kinderen 2 euro. Speciaal: Zondag 7 juli Leeghwaterdag, zie website leeghwaterdag.nlHoreca: Bij Jonk en museummolen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.