Hollands Kroon: ’Dierenasiel zette zichzelf buitenspel’

Hollands Kroon

Stichting Heberdina Japin-Timmer overweegt de gemeente Hollands Kroon voor de rechter te slepen, omdat zij in haar ogen geheel onterecht de samenwerking met het dierenasiel Hoorn heeft opgezegd. De stichting, die het dierentehuis beheert, eist verlenging en wil een schadevergoeding. Burgemeester en wethouders wijzen de vordering af. Volgens het college heeft de opvang zichzelf buitenspel gezet, aldus een schriftelijke verklaring.

Toen Hollands Kroon besloot om de dierenopvang in de gemeente per 1 januari voortaan vanuit Den Helder en Tuitjenhorn te laten lopen, verdween de opvanglocatie in Westerland uit beeld. En daarmee tegelijk het Dierentehuis Hoorn.

Niet de schuld van de gemeente, vindt het college. Want de intentie bestond om met de dierenopvang in Hoorn in zee te gaan. Hollands Kroon ging voor een eenduidige samenwerking binnen het gebied. Terwijl de procesbegeleider van de Dierenbescherming NHN daarmee bezig was, ontving de gemeente in mei 2013 een aanbod van het dierentehuis in Hoorn. Zonder medeweten van de andere dierenasiels, aldus het college.

In dit aanbod stond een lager tarief dan wat in april volgens Hollands Kroon was overeengekomen en het betrof een eigen manier van dierenopvang in het gebied Wieringen/Wieringermeer.

’Door dit aanbod koos het dierentehuis Hoorn dus voor direct onderhandelen met de gemeente en conformeerde zich hiermee niet aan de (moeizaam) tot stand gekomen afspraken met de andere dierenasiels’.

Wel meent Hollands Kroon dat de jarenlange samenwerking – vanaf 1974 – kan worden opgevat als een (mondelinge) overeenkomst. De gemeenten Wieringen en Wieringermeer hebben in het verleden op declaratiebasis kosten vergoed van het dierentehuis Hoorn. Zoiets kan verwachtingen wekken voor de toekomst. ’Vanwege de jarenlange samenwerking is het dierenasiel Hoorn dan ook betrokken bij de overleggen.’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.