’Schaken tilt Beach Event naar hoger niveau’

Dominic Schijven
Zaandam

De achtjarige Mitch trekt zijn zwarte toren zes vakjes terug op het uitgedunde slagveld. Tot schrik van toekijkend internationaal schaakmeester Manuel Bosboom, die de pupil een zet ziet verspillen. ,,Waarom doe je dat?’’

Te midden van vliegende volleyballen, stuiterende voetballen, en zwevende shuttles bevechten bezoekers elkaar met hun paarden en lopers. Bij het Zaanse Beach Event van afgelopen weekend op de Burcht, dat gericht is op clinics, toernooien en vermaak, ontstaat op de as van de sportvelden een rij voor het strandschaken.

Schaakgrootheid Bosboom, die als een van de weinigen de beste schaker aller tijden Garri Kasparov te kijk heeft gezet met een potje schaken, wipt even langs om kinderen als Ginger en Thomas Albers een les schaken te geven.

Organisator van het strandschaken is de altijd enthousiast stuiterende Frank Tijdeman, de stem van het Zaanse schaken, die ieder evenement aangrijpt om zijn sport te verkopen. ,,Schaken verbindt. Het heeft een mysterieuze aantrekkingskracht’’, stoeft hij.

Klasse

In tegenstelling tot Bosboom bij het schaken, ziet Tijdeman bij het volleybal of voetbal geen spelers van internationale klasse. ,,Er zijn veel die een moord zouden doen om tegen Bosman te spelen. Het schaken tilt het Beach Event naar een hoger niveau’’, glundert de in korte broek met colbert geklede schaakdocent luidkeels.

De denksport kan wel wat aandacht gebruiken, vindt hij. ,,Zaanstad is een schaakwoestijn’’, zegt hij in de zandbak van het Beach Event. Maar er is wel potentie, denkt-ie. ,,Over tien jaar hebben we een Zaanse schaakkampioen.’’ Maar daar neemt Tijdeman geen genoegen mee. ,,Het schaken neemt de wereld over, met mij als president’’, lacht hij.

,,Het is de vrijheid van de geest. Het is een creatief proces. Zelfs als je verliest, pluk je de vruchten door achteraf te analyseren en ervan te leren.’’

Thomas zet Mitch ondertussen schaakmat. ,,Ik heb verloren’’, beweent Mitch, die even geen zin heeft om de vruchten te plukken. Of Bosboom schaakwonderkinderen in actie heeft gezien, betwijfelt hij dan ook. ,,De spelregels zijn al moeilijk genoeg.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.