Gat huurprijs bibliotheek Heemskerk van later zorg

Friso Bos
Heemskerk

De gemeenteraad in Heemskerk stemde donderdagavond in met een bezuiniging op de bibliotheek. En daarmee ook met een gat van anderhalve ton per jaar in de huurinkomsten, waar nog geen dekking voor is. ,,Vreemd’’, vindt de oppositie. Stil, is de coalitie.

Tot diep in de nacht werd donderdagavond vergaderd in de Heemskerkse gemeenteraad. Eerst over de muziekschool, daarna over de bibliotheek. In beide gevallen mag de kwaliteit uiteraard niet lijden onder de korting van honderdduizenden euro’s.

Eerder bleek al uit een interview met de directie van de bibliotheken in de IJmond-Noord dat die kwaliteit direct geraakt wordt en dat er ook nog gedwongen ontslagen aan te pas komen. Een heel ander verhaal dan het jubelende persbericht waarmee de gemeente Heemskerk de dag ervoor kwam.

En dan is er nog de ruimte die de krimpende bibliotheek achterlaat. Daarvoor is nog geen huurder. En dat levert een gat op van anderhalve ton per jaar. ,,Daarvoor is nu nog geen dekking inderdaad’’, bekende wethouder Aad Schoorl. ,,Sorry, dat ging zo snel dat ik u wil vragen het antwoord nogmaals te geven’’, reageerde John van Dongen van GroenLinks.

Schoorl scoorde eerder in de discussie over de bibliotheek nog twee loepzuivere goals. Dit dankzij een fenomeen dat zich het beste ’EK’88-motie’ laat noemen. Nederland won dat EK dankzij prachtige passes. Het werkt alsvolgt. De voltallige coalitie komt met een overbodige motie die voor de wethouder een compleet open deur is.

Als een perfecte pass van Arnold Mühren. Wethouder Aad Schoorl kon deze vervolgens genadeloos als een Van Basten over de kiep jassen. Deze moties, ingediend door de coalitiepartijen, gingen over het behoud van mediawijsheid en laaggeletterdheid activiteiten in de bieb waarvoor wonder boven wonder dekking is gevonden.

Alex den Haan van Liberaal Heemskerk sprak er expliciet zijn verbazing over uit. ,,Hoe vaak wordt een motie niet weggezet als nutteloos omdat er geen dekkingsvoorstel inzit? En nu stemmen we in zo’n belangrijke discussie als deze over een voorstel waarin nog anderhalve ton dekking mist?

Volgens John van Nimwegen (CDA) is het heel simpel. Weliswaar is er inderdaad geen dekking voor die anderhalve ton huur, maar maakt dat niet uit want het pand heeft wel die waarde. Er was vervolgens een schorsing tot over half één voor nodig om iedereen weer bij de les te krijgen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.